Lëvizja me biçikletë në rrugët e Tiranës ‘sport’ i rrezikshëm që mund të të marrë jetën

“Më ka ndodhur shpesh të bëj aksident me biçikletë. Hera e fundit ishte në 31 tetor kur një makinë ndaloi papritur dhe pasagjerja hapi menjeherë derën. Në ato momente nuk pata asnjë mundësi të mbrohesha kështu që rashë dhe theva dorën”, shprehet Astrit Allushi.

Dora e djathtë e Astritit ëshë ende në allçi, por sërish ai nuk e lëshon nga dora. “Janë të shumta arsyet që më çojnë në përdorimin e biçikletës dhe pavarësisht vështirësive nuk besoj se do heq ndonjëherë dorë prej saj”, shprehet ai për Citizens Channel.

Astrit Allushi duke folur për Citizens Channel. Foto: Flavja Kënga

Astrit Allushi duke folur për Citizens Channel. Foto: Flavja Kënga

Rasti i Astriti është një nga aksidentet e shumtë me pasoja të lehta që ndodhin thuajse përditë në rrugët e Tiranës. Sipas policisë së Tiranës mësojmë se nga shtatori i vitit 2015 deri në fund të shtatorit 2017 janë regjistruar gjithësej 171 aksidente ku janë përfshirë biçikletat. Nga këta aksidente, 123 kanë patur si pasojë plagosje të lehta, 37 plagosje të rënda dhe në 11 raste aksidentet kanë qenë fatale për personat mbi biçikletë. 

Ky është vetëm numri i aksidenteve që janë regjistruar nga blutë e kryeqytetit, ndërkohë burime nga policia bëjnë me dije se ky numër mund të jetë më i lartë për shkak se dëmtimet janë të vogla dhe nuk denoncohen nga të përfshirët në aksidente.

Aksidentet me pasoja Tiranë. Burimi: Policia Rrugore Citizens Channel

Aksidentet me pasoja Tiranë. Burimi: Policia Rrugore

Sipas organizatës Ecovolis në Tiranë numërohen rreth 30.000 përdorues biçiklete dhe numri i tyre është në rritje, ndërkohë mbetet e pandryshuar situata e korisve të dedikuara të biçikletave.

Aktualisht Bashkia e Tiranës është duke ndërtuar një korsi të dedikuar në mezin e Bulevardit Zogu I dhe Bulevardin Dëshmorët e Kombit, që i shtohen rrjetit të korsive në një segment të Unazës së Vogël, rrugës Dritan Hoxha dhe Rrugës së Kavajës.

Në segmentet ekzistuese edhe pse janë të shenjuara me tabelat që ndalojnë qendrimin e automjeteve dhe kalimin e këmbësorëve, ato nuk respektohen nga qytetarët dhe drejtuesit e automjeteve prandaj lëvizja me biçikletë vëshirësohet.

“Më ka ndodhur shumë shpesh të dëmtohem si pasojë e pakujdesive të drejtuesve të automjeteve. Disa herë kanë qenë dëmtime serioze e herë të tjera më të lehta”, tregon për Citizens Channel studentja Dora E. , e cila lëviz përditë me biçikletë.

Këmbësorë në korsinë e biçikletave në rrugën Dritan Hoxha. Foto: S.Manushi/Citizens Channel

Këmbësorë në korsinë e biçikletave në rrugën Dritan Hoxha. Foto: S.Manushi/Citizens Channel

Duke patur parasysh që popullsia në Tiranë po shkon rreth 1 milion dhe rreth 170 000 makina që lëvizin përditë në rrugët e saj, nevoja për ndërtimin e korsive të dedikuara për biçikletat bëhet më e madhe.

“Shqetësim tjetër për mua si përdorues i rregullt i biçikletës janë edhe këmbësorët, që korsitë e biçikletave ju duken si pedonale dhe shëtisin me qetësinë më të madhe apo edhe ata që kalojnë midis makinave”, na thotë Astriti.

Megjithëse biçikleta është një mjet lëvizës që nuk ndot ambjentin, ka shumë pak lehtësira për përdorimin e saj në krahasim e vendet e tjera të zhvilluara. Këto shtete, të përqendruara kryesisht në Europën Veriore dhe Veri-lindore, kanë ndërmarrë sfida që fillojnë nga riciklimi, përdorimi i automjeteve elektrike dhe ndalimin e hyrjes së automjeteve në zona të caktuara të qyteteve, për të minimizuar ndotjen e mjedisit. Në këtë luftë kundër makinave, naftës dhe smogut, një rol kryesor e luan edhe biçikleta, e cila është një mjet i hershëm që i shërben si shëndetit individual ashtu edhe shëndetit mjedisor.

Autor: Flavja Kënga

Leave a Reply

%d bloggers like this: