Foto Reportazh: Sazani, misteret e ishullit të ushtarakëve

Shkolla 8-vjeçare "22 Tetori" SAZAN

Shumë pranë Vlorës, në ujërat e kaltra të detit Jon, ndodhet ishulli i Sazanit, ishulli i vetëm i banuar i Shqipërisë dhe njëkohësisht më misteriozi. Popullsia e tij, ashtu si edhe në kohën e regjimit komunist, vazhdon të mbeten ushtarët. E ndërkohë që dikur ishte një nga zonat ushtarake më misterioze të vendit tonë, sot është shndërruar në një atraksion turistik.

Ajo që shihet sapo i afrohesh ishullit janë ndërtesat e larta që shërbenin si banesa të ushtarëve që ishin me shërbim, por nuk mungojnë as baret, kinematë, teatrot, shkolla, spitalet dhe maternitetet. Edhe pse turistët mund ta vizitojnë, ky ishull sërisht ruan sekrete dhe mistere të shumta, të cilat as ish- ushtarakët që kanë shërbyer nuk pranojnë t’i zbulojnë dhe e vetmja gjë të të thonë është “Ajo që ekziston mbi tokën e Sazanit, ekziston edhe poshtë saj”.

Foto: Denis Tahiri
Ishulli i Sazanit i parë dhe i fotografuar nga varka

Ndërtesat që kanë shërbyer si banesa për stafin ushtarak dhe familjet e tyre

Baza ushtarake e cila është ende aktive në këtë ishull

Turistë të huaj dhe shqiptarë duke vizituar shkollën 8- vjeçare të Sazanit

Banesë e degraduar nga koha dhe mosmirëmbajtja

Kompleksi i banesave ushtarake të fshehura mes bimësisë

Teatri dhe kinemaja ku shfaqeshin filma dhe pjesë teatrale 2 herë në javë, falas për ushtarakaët, familjet e tyre dhe administratën civile të ishullit

Bunker nëntokësor pjesë e një rrjeti tunelesh në ishull

Pjesë e plazhit të Sazanit, ku turistët mund të notojnë

Flamuri shqiptar në bazën ushtarake në ishull, e cila përdoret për patrullime detare

*Citizens Channel / Denis Tahiri

Leave a Reply

%d bloggers like this: