6 teknika të “fake news” dhe si ti dallosh ato

Burimi: Global Investigative Journalism Network

6 teknika të “fake news” dhe  disa mjete për t’i verifikuar ato sipas Olga Yurkova, bashkëthemeluese e projektit ukrahinas për të verifikuar faktet “StopFake”.Sipas këtyre teknikave të thjeshta mund të dallohet çfarë është e vërtetë dhe çfarë jo.

  • Manipulimi i fotografisë – E thjeshtë për ta verifikuar, duke përdorur “Google Reverse Search.”
  • Manipulimi i videos – Kryhet ekzaminim i afërt i videos dhe gjetja e videos origjinale.
  • Fakte të deformuara – Kërkohet për tituj jo të vërtetë, opinione të prezantuara si fakte, fakte të shpikura dhe detaje të neglizhuara.
  • Pseudo ekspertë, ekspertë të imagjinuar dhe ekspertë të keqprezantuar – Kërkohet për të dhënat dhe deklaratat e tyre
  • Përdorimi i medias – Kërkohet për pretendime false të gjeneruara nga “mainstream media”
  • Manipulimi i të dhënave – Shikohet metodologjia, pyetjet, klientët dhe më shumë.

 

 

Burimi: Global Investigative Journalism Netëork

Përktheu dhe përshtati: Citizens Channel/F.S

Leave a Reply

%d bloggers like this: