Rikthimi i tarifës për rrugën e Kombit, qytetarët paralajmërojnë sërish protesta

Duke filluar nga data 17 shtator çdo qytetari do t’i duhet të paguajë 660 lekë ose 5 euro për çdo kalim në Rrugën e Kombit. Kjo tarifë përjashton qytetarët e rrethit të Kukësit, për të cilët tarifa është 100 lekë. Qytetarët e Kukësit kanë bërë thirrje për protesta nëpërmjet rrjetit social “Facebook” për rivendosjen e kësaj takse.

“Me daten 17 shtator 2018 , te gjithe kuksianet dhe jo vetem… te dalim ne proteste per ti thene ” JO ” , takses së Edvin Rames. Nuk do ti ndalim protestat derisa te na plotesohen kerkesat tona. Kush eshte dakort?”, shkruhet në faqen “Kukësi” në Facebook.

Qeveria u tërhoq në muajin mars për shkak të protestave të forta në të cilat banorët e Kukësit nuk pranonin vlerën e taksës për kalimin, Kryeministri Rama pranoi se nuk ishin zhvilluar takime paraprake me banorët dhe nuk ishte bërë studim në lidhje me këtë çështje, gjithashtu pranoi se do të zhvilloheshin takime dhe do të realizoheshin dëgjesa me banorët e qarkut të Kukësit , ku do t’ju shpjegohej se si do të përfitonin si përdorues të shpeshtë të asaj rruge me anë të një karte të veçantë.

Tarifat e vendosura në muajin mars ishin këto:

  • Motorët do të paguajnë 2,5 euro për çdo kalim, 5 euro vajtje-ardhje;
  • Autoveturat do të paguajnë 5 euro për çdo kalim, 10 euro vajtje-ardhje;
  • Autobusët dhe kamionçinat do të paguajnë 11,2 euro për çdo kalim, 22,4 euro vajtje-ardhje;
  • Kamionët e mesëm do të paguajnë 16,2 euro për çdo kalim, 32,4 euro vajtje-ardhje;
  • Kamionët e rëndë do të paguajnë 22,5 euro për çdo kalim, 45 euro vajtje-ardhje.

Qytetarët e Kukësit në datën 31 Mars u ngritën në protestë për të kundërshtuar këtë taksë. Protestuesit i vunë flakën sporteleve ku paguhej tarifa për Rrugën e Kombit, hoqën trarët dhe goditën më mjete të forta strukturën metalike. Ishte një protestë që zgjati disa orë.

Në orën 19:00 të asaj dite Kryeministri Edi Rama deklaroi se përdoruesit më të shpeshtë të autostradës, banorët e zonave afër do të paguanin një tarifë më të reduktuar.

Një ditë më vonë u arrestuan 23 persona pjesëmarrës në protestë të cilët u akuzuan për “shkatërrim të pronës”, “shkatërrim i pronës me zjarr”, “kundërshtim i punonjësve të policisë” dhe “kryerje e veprimeve arbitrare”. 

Shoqëria Civile në Tiranë organizoi disa protesta në mbrojtje të protestuesve të Kukësit.

9 nga personat e arrestuar mbetën në burg, kurse të tjerët morën masën “detyrim paraqitjeje” dhe “arrest shtëpie”.

Të arrestuarit u liruan nga Gjykata e Lartë në Tiranë, më pas nga Gjykata e Apelit e Shkodrës dhe tre të arrestuarit e fundit u liruan në muajin qershor nga Gjykata e Kukësit në të cilën ishte transferuar çështja.

 

*Citizens Channel /f.s/

 

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: