Burimi: The Conversation

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Rezulton se shkuarja herët në shtrat dhe ngritja herët në mëngjes e bën njeriun të shendetshëm, të pasur dhe…efiçent.

Pas orës 1 të natës në Oksford, papritmas koha shënoi orën 2, dhe Britania e Madhe u fut  zyrtarisht në atë që quhet “Koha Verore Britanike”, në të cilën do të qëndrojë për 7 muajt e ardhshëm. Pjesa tjetër e Europës, i çoi akrepat e orës një orë para në të njëjtin moment, ndërsa Shtetet e Bashkuara dhe Kanadaja kaluan në “orën verore” në fillim të marsit. Kjo praktikë është e njohur si kursim i kohës gjatë ditës.

Po nëse të gjitha këto vende do të mbanin orën e verës gjatë gjithë dimrit? Rreth një dekadë më parë, studiuesit në Universitetin e Kembrixhit patën bënë një hipotezë të fortë në lidhje me këtë dhe që në Mbretërinë e Bashkuar të paktën, do të kishte një varg efektesh pozitive.

Dymbëdhjetë muajt e orës së verës mund të zvogëlojnë vdekjet në rrugë dhe krimin, të nxisin biznesin dhe tregtinë dhe gjithashtu të reduktojnë konsumin e energjisë në kohë maksimale deri në 8%. E gjithë kjo është e mundur, sepse periudhat tona më aktive do të përputheshin më mirë me orët e ditës.

Zhvendosja e kohës së përdorimit të energjisë elektrike ka rritur axhendën akademike për një arsye tjetër. Kërkesa fleksibile ka potencialin për të kursyer miliarda në integrimin e burimeve të ripërtëritshme, të tilla si era dhe dielli.

Logjika është e thjeshtë: kërkesa më e lartë për energjinë  është në dimër rreth orës 17.30. Kjo ndodh kur njerëzit vijnë në shtëpi dhe shumë biznese janë ende të hapura. Ndodh gjithashtu kur është  ftohtë dhe errët dhe ne kemi nevojë për energji shtesë për ngrohje dhe dritë. Megjithatë, prodhimi nga energjia diellore me karbon të ulët është shumë e mundur të jetë zero.

5:00 e mbasdites apo 6:00?
Burimi: The Conversation

Nëse Koha Britanike Verore do të vazhdonte gjatë dimrit, problemi i pikut të kërkesës do të zvogëlohej. Gjithkush do të ngrihej një orë më herët, do të punonte më herët dhe do të kthehej në shtëpi më herët, shpesh kur ende ka dritë. Aktiviteti do të vazhdonte të kishte kulmin në orën 5:30, por në të njëjtën kohë do të ishte më herët sesa në përëndimin e diellit.

Duke pasur parasysh se ndriçimi mund të jetë përgjegjës vetëm për 20% të kërkesës kulmore në Britaninë e Madhe, ka shumë mundësi për kursimin e energjisë. Një studim zbuloi se përdorimi i energjisë në kohë të ndryshme mund të çonte në uljen e pikut deri në 8%.

Në mbrëmjet kur ka ende dritë, mund të ketë akoma energji diellore për uljen e mëtejshme të kërkesës neto për lëndë djegëse fosile. Kursimet në mbrëmje do të tejkalonin çdo rritje potenciale në mëngjes. Pra, pse nuk flasim më shumë rreth asaj se si mund të ndihmonin orët e ditës përpjekjet për të dekarbonizuar? Një arsye është ekonomia politike – ndërsa ngritja një orë më parë ka kuptim për një ekspert në politikën e energjisë apo sigurinë rrugore, nuk do të ishte domosdoshmërisht popullore për  publikun (për të mos përmendur fermerët skocezë ose fëmijët adoleshentë).

Është i njëjti problem që prek shumë masa të tjera potencialisht shumë të ndjeshme për kursimin e energjisë: sa më shpejt që të ketë madje një shans të largët  por jo të përshtatshëm për njerëzit, nuk ka gjasa të shohë dritën e ditës. Kjo është pjesë e arsyes pse bërja e politikës së energjisë dominohet nga masat për të rritur furnizimin siç janë bimët e reja bërthamore ose mbështetja për burimet e ripërtëritshme. Përmbushja me anën e kërkesës kërkon shumë guxim politik.

Është interesante se si një shoqëri e tërë ri-sinkronizon aktivitetet e saj bazuar në një ndryshim të akrepave të orës. Megjithatë, nëse njerëzit ngecin në ritmin e tyre ata mund të shmangin orët më të këqija dhe madje të kthehen në shtëpi gjatë ditës, gjatë dimrit.

Sigurisht që nuk është kaq e thjeshtë. Ritmet tona ditore forcohen fuqishëm nga konvencionet tradicionale, të tilla si orët e punës, orët e shkollimit dhe orari i hapjes së dyqaneve. Filloi në shekullin e 19-të me fabrikat që përdorin kohën për të sinkronizuar fuqinë punëtore të tyre në në turnet. Me ardhjen e hekurudhave, orët në të gjithë vendin u sinkronizuan dhe miliona njerëz filluan të vepronin në të njëjtin ritëm – jo ritmin e tyre natyror, por ritmin e orës.

Ka disa përfitime të dukshme në pasjen e një fuqie punëtore në të njëjtin vend në të njëjtën kohë. Megjithatë, kur shikohet sistemi si një i tërë, sinkronizimi sjell me vete disa sfida serioze, sidomos për kufizimet e kërkesës kulmore.

Prandaj nuk mund të jetë e dobishme që të ndërrosh ditën e secilit për një orë me një ndryshim të orës në sinkronizim në nivel kombëtar. Lejimi për të zhvilluar më shumë diversitet mund të jetë i favorshëm. Orët më fleksibël të punës mund të zvogëlojnë dhe të përhapin majat. Kjo madje mund të inkurajohet në rajone të ndryshme, duke pasur parasysh se Cornwall, në bregun jugor të Anglisë, përballet me kushte shumë të ndryshme të ditës sesa, për shembull, në veri të Skocisë.   Nuk duhet të prisni as qeverinë. Vjeshtën tjetër, kur orët të kthehen, rebelohuni dhe thjesht shkoni në shtrat një orë më parë – domethënë, mos ndryshoni asgjë. Ju jo vetëm që do të zvogëloni kërkesën për energji, por do të ndihmoni gjithashtu në diversifikimin e saj.

 
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu