Protesta e studentëve pranë Ministrisë së Arsimit dhe Sporteve Foto: Lorin Kadiu | Citizens Channel

Forumi i Politikave të Integrimit/EU Policy Hub (EUPH) përmes një reagimi ka shprehur mbështetjen për protestat studentore që po zhvillohen prej pesë ditësh në Tiranë dhe qytete të tjera të Shqipërisë.

” Me shqetësim të thellë dhe besim të madh, vërejmë se sot, plot 28 vite nga 8 dhjetori 1990, studentët vazhdojnë të udhëhiqen nga thirrja: “E duam Shqipërinë si gjithë Europa!”, thuhet në deklaratën e shpërndarë në faqen e EUPH në “Facebook”.

Pas këtij konstatimit EUPH rendit disa “problematika të rënda” të sistemit arsimor shqiptar:
Duke pasur parasysh problemet e rënda me të cilat vazhdon të përballet arsimi shqiptar, në mënyrë të veçantë: financimin e ulët publik të arsimit dhe kërkimit shkencor (të fundit në rajon, me vetëm 3.1% të PBB — nga të cilat 1% të shpenzuara drejtpërdrejt nga familjet për pagesa tarifash), kostot e larta të studimeve në raport me nivelin e ulët të të ardhurave në vend (të parët në rajon, me 3.9% të totalit të shpenzimeve familjare që shkojnë për arsim), mangësitë e theksuara në infrastrukturën dhe mjetet didaktike të kampuseve universitare (nga auditorët e mbingarkuar, te mungesa e internetit dhe burimeve bibliotekare online), korrupsionin në nivele ende alarmante (70% e studentëve mendojnë se është i pranishëm në programin e tyre të studimit), si edhe problemet me konceptimin dhe zbatimin e reformës aktuale në arsimin e lartë dhe kërkimin shkencor, ne i gjykojmë këto protesta të drejta dhe koherente.

Rrjeti i profesionistëve të rinj ka mbështetur kërkesat e studentëve duke renditur më tej renditur katër kërkesa që sipas tyre  do të rrisin cilësinë e arsimit dhe kërkimit shkencor duke e sjellë atë më afër standardeve evropiane:

  • Rritjen urgjente të mbështetjes financiare publike për arsimin dhe kërkimin shkencor në vend deri në nivelin e mesatares së vendeve të BE-së, me 5.1% të PBB për arsimin dhe 0.5% të PBB për kërkimin shkencor të lidhur me të;
  • Ndërhyrjen urgjente në infrastrukturën dhe mjetet didaktike të kampuseve universitare, veçanërisht në bibliotekat fizike dhe ato virtuale, deri në plotësimin e kushteve që janë normale për çdo universitet europian;
  • Zbatimin e politikave urgjente për ndëshkimin e korrupsionit në arsim;
  • Rishikimin e Ligjit për Arsimin e Lartë dhe Kërkimin Shkencor në bashkëpunim të plotë me studentët

Në përfundim të reagimit EU Policy Hub ka shprehur gadishmërinë për të ofruar aftësitë profesionale në përmbushje të hartimin dhe monitorimin e vazhdimësisë së këtyre politikave.

*Citizens Channel | /l.k./

Reagimi i plotë i EUPH:

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu