Republika Demokratike e Kongos: të shtëna të paralajmërimit të zjarrit të policisë për të shpërndarë një turmë duke lënë një masë që përkujton viktimat e një goditjeje në marshime një muaj më herët duke bërë thirrje për largimin e Presidentit Joseph Kabila, Kinshasa, janar 2018. Fotograf: John Wessels / AFP / Getty Images

Një raport tregon se më shumë se gjysma e shteteve përdorin censurën, ngacmimet ose dhunën për të shtypur debatin publik.

Bazuar në një raport të ri i cili paralajmëron për një rritje të shtypjes rreth globit; pothuajse 6 shtete nga 10 janë duke shtypur seriozisht lirinë e njerëzve.Në raport thuhet se ka pak ose aspak vend për aktivizëm në vende si Eritrea apo Siria dhe gjithashtu ka shenja serioze në vendet ku demokracia konsiderohet e stabilizuar, si:  Franca, Shtetet e Bashkuara, Hungaria dhe India.

Raporti nga “Civicus Monitor” që është një aleancë e grupeve civile, zbuloi se të drejtat themelore si liria e shprehjes dhe mbledhjet paqësore ishin nën sulm në 111 shtete nga 196 të mara në studim.

U zbulua gjithashtu se shtetet kishin filluar të miratonin ligje shtypëse dhe përdornin teknologjinë e re për të kontrolluar debatin publik. Në Kinë censura duke përdorur teknologjinë e re kishte kapur nivele të paprecedentë që kur presidenti Xi Jinping erdhi në fuqi, paralajmëron raporti.

Cathal Giblert, studiues tek “Civicus” tha se masa të tilla janë vetëm maja e ajsbergut, duke pasur parasysh që ka më shumë shtete që përdorin ngacmimet dhe dhunën.

“Masat si sulmi ndaj gazetarëve dhe rrahja e protestuesve janë më të përhapura”, tha ai.

“Këto taktika përdoren në mënyrë cinike për të krijuar një efekt dekurajimi dhe për të ndaluar qytetarët të flasin ose të bëhen qytetarë aktivë”.

Midis shteteve të listuara si problematike ishte edhe Republika Demokratike e Kongos ku autoritetet ndaluan zërat protestues që shoqëruan krizën politike që filloi në vitin 2015, dhe Guatemala ku të paktën 20 mbrojtës të të drejtave të njeriut u vranë gjatë vitit 2018.Raporti gjithashtu ngriti shqetësime për ligjet shtypëse në Bangladesh dhe në Francë.

Në Francë, disa nga kompetencat e përkohshme emergjente të futura pas sulmeve terroriste të vitit 2015 janë bërë të përhershme, duke rritur kompetencat policore të arrestimit, paraburgimit dhe mbikëqyrjes. Fuqitë e tilla, siç paralajmëroi raporti, janë përdorur për të targetuar aktivistët mjedisorë dhe grupet e shoqërisë civile muslimane.


Fotografët në Bangladesh kërkojnë lirimin e fotografit dhe aktivistit Shahidul Alam në Dhaka. Ai u lirua më vonë. Fotografia: Monirul Alam / EPA

Në Lindjen e Mesme, Arabia Saudite u identifikua si një vend shqetësues, për shkak të arrestimeve të figurave fetare dhe aktivistëve të të drejtave të njeriut gjatë vitit të kaluar, duke përfshirë gratë që kishin bërë fushatë për të drejtën për të ngarë makinën.

Globalisht, gratë aktiviste kanë më shumë gjasa të jenë të targetuara, sipas “Civicus”.

Në përgjithësi, kushtet për grupet e shoqërisë civile u përkeqësuan në nëntë vende që nga marsi i vitit 2018. Por hapësira e shoqërisë civile u rrit në shtatë vende të tjera, përfshirë këtu edhe  Etiopinë, që Gilbert tha ishte një shenjë e “asaj që është e mundur kur është e pranishme vullneti politik”.

“Kjo duhet të inkurajojë ata që kërkojnë ndryshime në vendet represive,” shtoi ai. “Duke hequr kufizimet dhe duke mbrojtur hapësirën qytetare, vendet mund të shfrytëzojnë potencialin e vërtetë të shoqërisë civile dhe të përshpejtojnë përparimin në një gamë të gjerë  frontesh”

Burimi: The Guardian

Përktheu dhe përshtati: Citizens Channel/FS

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu