Shqipëria renditet si vendi më i korruptuar në rajon, sipas Indeksit të Perceptimit të Korrupsionit 2018, duke lënë pas Malin e Zi, Kosovën dhe Serbinë.

Krahasuar me një vit më parë, Shqipëria ka rënë me dy pikë, ndërkohë për vitin 2018 ajo shënon 36 pikë nga 100 pikë maksimale. Sipas Indeksit të Perceptimit të Korrupsionit të realizuar nga organizata Transparency Internacional, Shqipëria është një vend kandidat për në BE, e cila ka akoma shumë punë për të bërë përsa i përket luftës kundër korrupsionit.

“Kandidati i BE-së Shqipëria u rrit me pesë pikë në pesë vitet e fundit, duke u zhvendosur nga 31 në 2013 në 36 në 2018, ra dy pikë që nga viti i kaluar. Kjo mund të jetë për shkak të një ngërçi politik që bllokoi disa reforma anti-korrupsion nga ecja përpara. Me një proces të ri gjyqësor të verifikimit dhe kornizës institucionale anti-korrupsion pothuajse të plotë, mbetet të shihet nëse Shqipëria do të përmirësojë rezultatin e saj në të ardhmen.

Indeksi, i cili rendit 180 vende dhe territore sipas niveleve të perceptuara të korrupsionit të sektorit publik sipas ekspertëve dhe biznesmenëve, përdor një shkallë prej zero deri në 100, ku zero është shumë i korruptuar dhe 100 është shumë i pastër.

Më shumë se dy të tretat e vendeve shënojnë nën 50 në CPI-në të këtij viti, me një rezultat mesatar prej vetëm 43. Edhe pse ka përjashtime, të dhënat tregojnë se pavarësisht nga disa përparime, shumica e vendeve po dështojnë të bëjnë sulme serioze kundër korrupsionit. Vendet më të mira janë Danimarka dhe Zelanda e Re me 88 dhe 87 pikë respektivisht. Vendet më poshtë në renditje janë Somalia, Siria dhe Sudani i Jugut me përkatësisht 10, 13 dhe 13 pikë.

Përsa i përket Rajonit të Evropës Lindore, vetëm një vend ka mbi 50 nga 100 dhe të gjitha vendet e tjera kanë 45 ose më pak nga 100 në indeks, ka pasur shumë pak përparim në luftën kundër korrupsionit gjatë disa viteve. Vetëm tre vende nga rajoni shënojnë mbi mesataren globale prej 43. Gjeorgjia e udhëheq rajonin me vetëm 58 pikë në CPI, e ndjekur nga Mali i Zi (45) dhe Bjellorusia (44).

Me një rezultat prej 39, Serbia ka rënë dy pikë që nga viti i kaluar, një trend që mund të vazhdojë nëse qeveria vazhdon të minojë ato organe dhe institucione që janë përgjegjëse për ruajtjen e sundimit të ligjit.

Me 37 pikë, Kosova ka rënë dy pikë në CPI-në që nga viti 2017. Disa nga sfidat më të mëdha kundër korrupsionit në Kosovë përfshijnë transparencë të pamjaftueshme, institucione të dobëta dhe sundim të ligjit dhe hapësirë të pamjaftueshme për angazhimin e qytetarëve.

Në të njëjtën renditje me Shqipërinë qëndron Bosnja dhe Hercegovina, me një vlerësim të pandryshuar të CPI-së prej 36. Sipas CPI-së, zhvillimet e fundit politike në Bosnje dhe Hercegovinë janë shqetësuese.

Shqipëria kthehet në nivelin e vitit 2015 

Sipas vlerësimeve të Transparency International për katër vitet e fundit, Shqipëria është rikthyer sërish në nivelin e vitit 2015. Në vitin 2015, Shqipëria ka marrë 36 pikë, ndërsa në vitin 2016 ajo shënon rritjen më të madhe deri më tani, me 39 pikë. 2017 ka pësuar një ulje, me 1 pikë, për të arritur sërish me 36 pikë për vitin 2018. Një vit më parë, Shqipëria renditej në vend të 91, ndërsa për këtë vit ajo renditet e 99 midis 180 vendeve të vëzhguara nga raporti.

Rekomandime nga Transparency International: 

Ndërsa shumë vende në Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore kanë ligje të dizajnuara mirë, të cilat janë thelbësore për përpjekjet kundër korrupsionit, këto ligje nuk janë të mjaftueshme për të luftuar me të vërtetë korrupsionin në rajon. Korrupsioni zhvillohet kur ka mundësi dhe mosndëshkimi. Për këtë qëllim, u bëjmë thirrje qeverive të:

  • ofrojnë hapësirë të lirë për shoqërinë civile për të vepruar, duke përfshirë mbrojtjen e fjalës së lirë dhe të drejtën për të organizuar dhe protestuar
  • angazhimin e qytetarëve në monitorimin e shpenzimeve qeveritare
  • reformimin e sistemit gjyqësor dhe përmirësimin e integritetit dhe llogaridhënies në të gjitha institucionet qeveritare
  • ofrojnë qasje të lirë në informacion dhe përmirësojnë mekanizmat e zbatimit si parakusht për përpjekjet e suksesshme anti-korrupsion.

 

Citizens Channel /E.K/

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu