Burimi: AP Fotograf : Ben Curtis

Nga Anastasia Telesetsky /The Conversation 

Plastikat që përdoren vetëm një herë janë një bekim dhe një mallkim. Ato kanë nxitur një revolucion në komoditetin komercial dhe të konsumatorëve si dhe përmirësojnë standardet e higjienës, por gjithashtu kanë ngopur vijat bregdetare të botës dh kanë bllokuar vendgrumbullimet. Nga një vlerësim ,79 % e të gjitha prodhimeve plastike të prodhuara deri më tani janë një grumbull mbeturinash, në landfill ose një mjedis dhe vetëm 9 % është ricikluar.

Kjo trashëgimi në rritje paraqet rreziqe reale. Paketimi i plastikës është duke penguar sistemet e kanalizimit të qytetit, duke çuar në përmbytje. Mbetjet e braktisura plastike krijojnë baza të mbarështimit të mushkonjave dhe mund lëshojnë mbetje toksike si stireni dhe benzeni, ndërsa treten.  Plastikat me përdorim të vetëm janë duke vrarë zogjtë dhe duke dëmtuar jetën detare.

Unë studioj ligjin ndërkombëtar të mjedisit me fokus ekosistemet detare. Sipas mendimit tim, ndotja e bazuar në tokë nga plastika me një përdorim të vetëm është një katastrofë e ngadaltë që kërkon një përgjigje globale.

Një strategji tërheqëse po ndjek një fazë legalisht të detyrueshme të shumicës së plastikës me përdorim në nivel global.  Unë besoj se kjo qasje ka kuptim sepse do të ndërtonte përpjekjet aktuale kombëtare dhe komunale për të eliminuar paketimin me përdorim të vetëm dhe do të krijonte mundësi për bizneset e reja dhe të mesme për të zhvilluar një zëvendësues të mirë.

Ndalimi i mbetjeve plastike me një përdorim

Rreth 112 vende, shtete dhe qytete anembanë botës kanë vendosur tashmë ndalesa për mallra plastikë një përdorimshe. Nga këto masa, 57 janë kombëtare dhe 25 janë në Afrikë. Dhe lista e këtyre kufizimeve vazhdon të rritet.

Shumica  këtyre ndalimeve synojnë qeset plastike të holla për një përdorim të vetëm ose importet e çantave jo-biodegraduese. Disa, të tilla si ajo Antigua-Barbuda, përfshijnë sende të tjera me një përdorim siç janë enët plastike dhe kutitë me material prej shkumës së detit.  Disa masa-sidomos ligji i Kenias për qeset – imponojnë dënime të ashpra ndaj shkelësve, duke përfshirë kohë në burg dhe gjobat deri në 38.000 dollarë amerikanë.

Disa grupe shtetesh po fillojnë të miratojnë politika rajonale. Asambleja Legjislative e Afrikës Lindore ka miratuar një projekt-ligj për ndalimin e prodhimit, shitjes, importit dhe përdorimit të disa qeseve plastike në gjashtë shtetet e saj anëtare, me një popullsi të kombinuar prej afro 186 milionë banorësh. Në tetor të vitit 2018, Parlamenti i Bashkimit Evropian miratoi ndalimin e një numër artikujsh plastikë me një përdorim, deri në vitin 2021, së bashku me një kërkesë për të reduktuar plastikën në paketimin e ushqimit me 25%  deri në vitin 2025 dhe për të ndaluar  përmbajtjen plastike në filtrat e cigareve, 80 % deri në vitin 2030.

Shumica e këtyre ndalimeve janë mjaft të reja ose ende janë duke u zbatuar, kështu që ka kërkime të kufizuara për mënyrën se sa mirë punojnë. Megjithatë, hulumtuesit në Kombet e Bashkuara të cilët kanë shqyrtuar 60 “ndalesa dhe taksa kombëtare” vlerësojnë se 30 % e këtyre masave kanë ulur konsumin e plastikës.

Prodhuesit e plastikës pretendojnë se riciklimi më i mirë është mënyra më efektive për të zvogëluar ndikimin mjedisor të prodhimeve të tyre. Por shumë faktorë e bëjnë të vështirë riciklimin e plastikës, nga karakteristikat e tij fizike, në kërkesa të pamjaftueshme të tregut për shumë lloje të plastikës së ricikluar. Në shumë raste, plastika me përdorim të vetëm mund vetëm të riciklohet, me optimizëm, 10 herë para se fibrat e tyre të bëhen shumë të shkurtra për t’u ripërpunuar.

Mësime nga ndalimet e tjera globale

Disa ndalime globale dhe faza të ofrimit të produkteve ofrojnë mësime për një traktat që ndalon mallrat plastikë të një përdorimi. Rasti më i suksesshëm është Protokolli i Montrealit i vitit 1987 mbi substancat që hollojnë shtresën e Ozonit. Ky traktat shfarosi prodhimin dhe përdorimin e klorofluorokarboneve në një shumëllojshmëri produktesh, duke përfshirë frigoriferët dhe kutitë me llak, pasi u pa se dëmtonin shtresën mbrojtëse të ozonit të Tokës.

Sot shkencëtarët parashikojnë se përqëndrimet e ozonit stratosferik  do të tërhiqen në nivelet e 1980 deri në mes të këtij shekulli. Sipas Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisti, Protokolli i Montrealit ka parandaluar miliona raste të kancerit të lëkurës dhe të kataraktave nga ekspozimi ndaj rrezatimit ultravjollcë. Në vitin 2016 kombet miratuan Amendamentin e Kigalit, i cili do të frenojë prodhimin dhe përdorimin e hidrofluorokarboneve, një tjetër klasë e kimikateve që zvogëlojnë ozonin.

Pse ka punuar kaq mirë Protokolli i Montrealit? Një faktor kyç është se cdo komb në botë është bashkuar me të. Ata e bënë këtë, sepse materiale alternative ishin në dispozicion për të zëvendësuar klorofluorokarbonet. Traktati gjithashtu siguroi mbështetje financiare për vendet që kishin nevojë për ndihmë për të larguar substancat e ndaluara.

 

Ndërsa vendet që përpiqen të zvogëlojnë përdorimin e këtyre kimikateve ranë nga qëllimet e tyre, Protokolli ofroi mbështetje institucionale sesa ti dënojë ato. Por përfshiu gjithashtu edhe mundësinë për të imponuar sanksione tregtare ndaj kombeve që refuzuan të bashkëpunonin.

Një pakt tjetër, Konventa e Stokholmit e vitit 2001 mbi Ndotësve Organikë të Qëndrueshëm, ndaloi ose kufizoi prodhimin dhe përdorimin e kimikateve të caktuara që kërcënonin shëndetin e njeriut dhe mjedisit, duke përfshirë insekticide specifike dhe kimikate industriale. Sot 182 vende kanë nënshkruar traktatin. Përqendrimet e disa POP-save të rrezikshme në Arktikë, ku rrymat globale të ajrit dhe ujit priren t’i përqendrojnë ato, kanë rënë.

Kombet kanë shtuar kimikate të reja në listë dhe krijuan “rrjete eleminimi” për t’i ndihmuar anëtarët të heqin dorë nga përdorimi i materialeve të rrezikshme siç janë PCB-të. Dhe prodhuesit e mallrave të tilla si gjysmëpërçuesit dhe qilimat që përdorin kimikatet e listuara janë duke punuar për të zhvilluar procese të reja dhe më të sigurta.

Edhe pse Shtetet e Bashkuara nuk kanë nënshkruar Konventën e Stokolmit, kompanitë amerikane kanë eleminuar kryesisht prodhimin e kimikateve që traktati përcakton. Kjo tregon se vendosja e një standardi global mund t’i inkurajojë vendet të veprojnë në mënyrë që të ruajnë qasjen në tregjet globale.

Lexo edhe:

Nëse ricikloni të gjitha mbeturinat plastike në botë, mund të blini NFL-në , Apple-in dhe Microsoft-inPse të ndalojmë te qeset dhe pipat plastikë? Rasti për një traktat global që ndalon plastikën njëpërdorimshe

Ndalimet e tjera ndërkombëtarë kanë qenë më pak të suksesshme. Në vitin 1989, duke kërkuar zvogëlimin e therjes së elefantëve për kallamat  tyre, palët e Konventës së Tregtisë së Specieve të Rrezikuara ndaluan shitjet e fildishit duke i dhënë fund tregtisë në pjesën e elefantëve të Afrikës.

Fillimisht kërkesa për fildishin ra, por në vitin 1999 dhe 2008 vendet e traktatit lejuan që vendet afrikane të shesin rezervat e fildishit në Japoni dhe Kinë, me sa duket për të financuar konservimin. Këto dy shitje rinovuan kërkesën globale për fildishin dhe krijuan tregje vendase të parregullta që stimulonin nivele të larta të gjuetisë.

Burimi: AP Fotograf: Vincent Thian

Një mundësi për të udhëhequr

Çfarë mësimesh ofrojnë këto traktate për frenimin e ndotjes plastike? Protokolli i Montrealit tregon se ndalimet mund të funksionojnë kur ka produkte zëvendësuese, por kërkojnë monitorim të besueshëm dhe kërcënim të sanksioneve për të penguar mashtrimin. Konventa e Stokholmit sugjeron se industritë do të përtërijnë për të përmbushur sfidat globale të prodhimit. Dhe lufta për të frenuar tregtinë e fildishit ofron një mesazh paralajmërues për lejimin e përjashtimeve nga ndalimet globale.

Unë besoj se përhapja e shpejtë e ndalimeve plastike një përdorimëshe tregon se ekziston një mbështetje e mjaftueshme politike për të nisur negociatat drejt një traktati global. Ekonomitë në zhvillim si Kenia që po trajtojnë në një mënyrë agresive problemin, janë veçanërisht të vendosur për të marrë rolin udhëheqës në Asamblenë e Përgjithshme të U.N , duke bërë thirrje për bisedime për shkatërrimin e ndotjes plastike.

*Citizens Channel /E.K/

 

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu