Foto nga: Alexandros Michailidis/Shutterstock. https://www.shutterstock.com/image-photo/brussels-belgium-20th-nov-2018activists-hold-1235514247?src=a0v5nlN2TSYypcPtIsPG7A-1-3

Nga David Rousell dhe Amy Cutter-Mackenzie-Knowles /The Conversation

Studentët anembanë botës po ecin sërish jashtë shkollës, si pjesë e sulmeve të vazhdueshme për të protestuar ndaj mosveprimit të qeverive ndaj ndryshimeve klimatike. Që nga gushti 2018, dhjetëra mijëra të rinj kanë marrë pjesë në greva në Suedi, Zvicër, Belgjikë, Gjermani, Kanada dhe Australi. Lëvizja vazhdon të rritet, me protesta të reja që ndodhin në Mbretërinë e Bashkuar dhe gjetkë.

Të rinjtë e sotëm janë brezi i parë që kanë jetuar gjithë jetën e tyre nën kërcënimin e ndryshimeve klimatike katastrofike. Tani ata janë të pozicionuar si udhëheqës të ardhshëm, të detyruar të ndërmarrin veprime urgjente për një çështje që brezave të vjetër u ka munguar vullneti, organizimi dhe autoriteti politik për t’a adresuar.

Duke folur në Forumin Ekonomik Botëror në Davos në janar, aktivistja suedeze e klimës, 16 vjeçarja Greta Thunberg u bëri thirrje të rinjve të brezit të saj “t’i bëjnë brezat e vjetër përgjegjës për rrëmujën që kanë krijuar dhe rrëmujën në të cilën ata presin që ne të jetojmë” .


Gjatë grevave të shkollës, të rinjtë kanë theksuar shqetësimet e tyre për të ardhmen e Tokës. Por fakti është se shumë fëmijë dhe të rinj tashmë po jetojnë me efektet e ndryshimeve klimatike globale, të cilat përfshijnë migrimin e detyruar, mungesën e ushqimit, thatësirën, ngritjen e nivelit të detit, ngjarjet ekstreme të motit dhe ndotjen toksike të ujëmbledhësve.

Debatet politike rreth ndryshimeve klimatike manipulojnë faktet, vlerat dhe shqetësimet mjedisore, të cilat po kontribuojnë në një gjendje frike dhe ankthi midis fëmijëve dhe të rinjve në shumë pjesë të botës. Për shembull, lëvizjet neo-konservatore dhe populiste në Shtetet e Bashkuara, Evropë dhe Australi përhapin mesazhe duke mohuar provat shkencore për ndryshimet klimatike dhe duke sfiduar përpjekjet për ta trajtuar atë në baza morale, fetare ose politike. Në të njëjtën kohë, të rinjtë janë të ekspozuar ndaj vizioneve apokaliptike të ndikimeve katastrofike të ndryshimeve klimatike përmes internetit, mediave sociale, letërsisë dhe filmave.

Neglizhohet dhe nënvlerësohet

Deri në vitin 2007, një studim australian i fëmijëve të moshës dhjetë deri në 14 vjeç, zbuloi se gjysma ishte shumë e shqetësuar për ndryshimin e klimës, ndërsa një e katërta ishin të shqetësuar se bota do të përfundonte brenda jetës së tyre. Pavarësisht gjithë ankthit dhe ndarjes në botën e sotme, goditjet e klimës tregojnë një lëvizje në rritje ndërkombëtare të të rinjve, të përkushtuar ndaj rezistencës politike dhe shpresës për një të ardhme më të mirë.

Udhëheqësit politikë kanë qortuar të rinjtë që kanë lënë shkollën për të hyrë në grevë. Dhe ndërsa është e vërtetë se arsimi mund dhe duhet të ndihmojë të rinjtë për t’u angazhuar me dimensionet mjedisore, sociale dhe politike të ndryshimeve klimatike, rishikimet tona të reja të letërsisë akademike nga e gjithë bota tregojnë se kjo çështje vitale është trajtuar rrallë me ndonjë thellësi, nuancë ose ashpërsi në shkolla.

Në shumë raste, ndryshimi i klimës është vetëm një paraqitje të shkurtër si një temë e vogël në programin shkencor. Për më tepër, kemi gjetur se shkollat, komunitetet dhe qeveritë rrallë angazhohen me idetë, përvojat dhe kuptimet e të rinjve për ndryshimet klimatike. Në shumë raste, të rinjtë thjesht janë lënë të përballen me kërcënimin e madh dhe përgjegjësinë e ndryshimeve klimatike, pa mbështetjen e komunitetit më të gjerë.

Një përgjigje krijuese

Një projekt tjetër kërkimor i quajtur Ndryshimi Klimatik dhe Unë, i cili u zhvillua nga 2013 në 2017, ndihmoi në krijimin e një platforme për fëmijët dhe të rinjtë për të shprehur dhe lidhur qëndrimet e tyre, ndërgjegjësimin dhe kuptimet e ndryshimeve klimatike në Uellsin e Ri Jugor, Australi. Kemi punuar me 135 fëmijë dhe të rinj, të moshës nëntë deri në 14 vjeç dhe duke i inkurajuar ata që të gjenerojnë linjat e tyre të kërkimit antropologjik dhe krijues.

Bërja e një deklarate. “Ndryshimi i klimës dhe unë” Foto: The Conversation

 

Përgjigjet e tyre shkonin nga studimet etnografike brenda komuniteteve të tyre, në vepra arti, foto esesh, histori shkencore imagjinare , poezi dhe filma. Nëpërmjet këtij projekti, kemi gjetur se jeta e të rinjve ishte e prekur thellë nga ndryshimet klimatike dhe se ata ishin të motivuar politikisht dhe kreativisht për të ndërmarrë veprime. Siç tha një 11-vjeçar, në një intervistë me një nga kolegët e tyre:

Është mjaft e frikshme, efektet e ndryshimeve klimatike po ndodhin tani dhe është shumë shkatërruese. Është egoiste dhe e tmerrshme se si njerëzit po shkaktojnë vdekjen e kafshëve dhe bimëve.

Kjo ndjenjë e një krize të kombinuar etike dhe ekzistenciale bëri jehonë në revista, tregime, poezi dhe filma të të rinjve gjatë rrjedhës së projektit. Një dhjetë vjeçar parashikoi një të ardhme të afërt “në të cilën njerëzit përmbushin secilën prej dëshirave të tyre egoiste, një botë në të cilën unë nuk dua të jetoj”. Një tjetër krijoi një foto-ese me pemë të prera në lagjen e saj lokale, me titullin:

Ne vrasim shumë gjëra. Ne jemi vrasës me qëllim të keq. Nuk e kuptojmë se po shkatërrojmë shtëpitë tona dhe shtëpitë e të gjitha organizmave të tjerë.

Megjithatë, këto perspektiva të errëta u shoqëruan nga shprehje të fuqizimit dhe thirrjeve për veprim. Një pjesëmarrës 12-vjeçar në hulumtim argumentoi:

Dallimi duhet të fillojë me ne. Ne duhet të ndryshojmë vlerat tona dhe ajo që ne besojmë është e rëndësishme për ne. Ne duhet të bëjmë ndryshime drastike në mënyrën se si mendojmë dhe bëjmë zgjedhje për aktivitetet tona të përditshme.

Ndërsa një nëntëvjeçar në studimin tonë thotë thjesht, “vetëm njerëzit që kujdesen mund të ndihmojnë”. Studimi ynë i ndihmoi të rinjtë të përkthejnë këtë ndjenjë të kujdesit dhe përgjegjësisë etike në veprime shoqërore, duke përfshirë një ekspozitë udhëtuese të shikuar nga mbi 10,000 njerëz dhe një plan ndërdisiplinor për Ndryshimin e Klimës i cili është miratuar nga më shumë se 30 shkolla në Australi.

Kjo ndjenjë ngjitëse e të rinjve që kujdesen dhe guxojnë të qëndrojnë kundër mosveprimit të klimës, u bë një nga gjetjet më të spikatura dhe shpresëdhënëse të projektit të “Ndryshimi i Klimës dhe Unë”. Dhe tani e shohim këtë gjetje duke luajtur në një shkallë më të madhe: ndërsa ndryshimet klimatike po errësojnë jetën e të rinjve, së bashku me perspektivat e tyre për një të ardhme të jetueshme, shohim fëmijë dhe të rinj duke përdorur taktika të fuqishme dhe krijuese për të kërkuar një zë dhe një platformë politike në shoqëri, dhe të përballen me sfidën më të madhe të moshës sonë.

Burimi: The Conversation

*Citizens Channel /E.K/

 

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu