Nga Elle Hunt / The Guardian

Një lëvizje e grave ka vendosur të mos riprodhojë në përgjigje të “shkatërrimit të klimës dhe kolapsit të qytetërimit” që po vjen. A do të jetë protesta e tyre një katalizator për ndryshim?

Sapo Blythe Pepino u bashkua me partnerin e saj Joshua dy vjet më parë, ajo ndjeu “këtë kërkesë urgjente për të krijuar një familje me të”. “Mendoj se ishte dita e pestë pasi e takova atë, dhe i thashë:” Më duhet të takoj prindërit e tu.” “Ai mendoi:” Ti je e çmendur “.

Pastaj, në fund të vitit të kaluar, ajo mori pjesë në një leksion të mbajtur nga grupi i veprimit të drejtpërdrejtë “Extinction Rebellion”, i cili përcaktoi ashpër realitetin katastrofik të klimës në ndryshim. Pepino, një aktiviste dhe muzikante e motivuar (ajo është ish-këngëtare e Vaults, tani Mesadorm), bëri kërkimet e saj dhe, përfundimisht, pati një seri bisedash të trishtuara me Joshuan.

“Kuptova se edhe pse unë dëshiroja të kisha një familje, nuk mund ta bëja dot këtë,” thotë ajo. “Më duhej t’i thosha atij: ‘Nuk e di nëse mund ta bëj këtë, duke marrë parasysh atë që dimë – nëse nuk ka një vullnet politik për të rregulluar këtë, ne nuk mund të shpresojmë për një shans'”.

Pepino, e cila sot mbush 33 vjet, zbuloi se gratë e tjera, veçanërisht ato në qarqet e ndërgjegjshme për klimën, po luftonin me të njëjtën pyetje, por ishin “shumë të frikësuara për të folur për të”, për shkak të frikës nga gjykimi apo tallja. Kongresmenia amerikane Alexandria Ocasio-Cortez i dha zë shqetësimeve të tyre muajin e kaluar duke vënë në dukje konsensusin gjithnjë e më të tmerrshëm shkencor dhe mosveprimin e gjerë të qeverisë: “Kjo i bën të rinjtë të kenë një pyetje legjitime: a është mirë të kesh fëmijë?”

Aktivistët e ” Extinction Rebellion” hedhin 200 litra gjak (artificiale) jashtë rrugës Downing. Fotografia: Guy Bell / Rex / Shutterstock

Dhe kështu Pepino vendosi ta bëjë publik vendimin e saj- strategjikisht duke e bërë politikën personale – duke krijuar “BirthStrike”, një organizatë vullnetare për gratë dhe burrat të cilët kanë vendosur të mos kenë fëmijë në përgjigje të “shkatërrimit të klimës” dhe “kolapsit të civilizimit”. Duke vepruar kështu, ajo shpreson të kanalizojë pikëllimin që ndjen për vendimin e saj “në diçka më aktive dhe rigjeneruese dhe me shpresë”. Në vetëm dy javë, 140 persona, kryesisht gra në Mbretërinë e Bashkuar, kanë deklaruar “vendimin e tyre për të mos i lindur fëmijët për shkak të ashpërsisë së krizës ekologjike”, thotë Pepino. “Por ne gjithashtu kemi pasur njerëz që më kanë kontaktuar dhe thënë: ” Faleminderit që the diçka që nuk e ndjeja se mund të flisja me familjen time “, shton ajo.

Shumë prej këtyre BirthStrikers janë të përfshirë me lëvizjen “Extinction Rebellion”, që të shtunën hodhi kova me ngjyrë të kuqe jashtë rrugës Downing për të simbolizuar “vdekjen e fëmijëve tanë” nga ndryshimet klimatike.

Pepino thotë se “BirthStrike” është i dalluar nga lëvizja antinataliste (që thotë se të pasurit e fëmijëve është moralisht e gabuar, sepse jeta e ndjeshme është kaq e tmerrshme) dhe qëllimi i tij nuk është që të dekurajojë njerëzit që të mos kenë fëmijë, ose të dënojnë ata që i kanë ata tashmë, por për të komunikuar urgjencën e krizës. Është një “njohje radikale” se si kërcënimi ekzistencial tashmë është “duke ndryshuar mënyrën se si e imagjinojmë të ardhmen tonë”. “Nuk po përpiqemi ta zgjidhim atë përmes “BirthStrike”,” thotë ajo. “Po përpiqemi të marrim informacionin atje”.

Në fakt, thotë ajo, reduktimi i popullsisë ka treguar të jetë një strategji joefektive. Një studim i vitit 2017 i publikuar në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave të SHBA-ve, hulumtoi skenarë të ndryshëm për ndryshimin e popullsisë njerëzore globale duke rregulluar shkallën e fertilitetit dhe vdekshmërisë. Ai zbuloi se edhe vendosja e politikave njëfamiljare në mbarë botën dhe “ngjarjet e vdekshmërisë katastrofike” nuk do të reduktonin ndjeshëm popullsinë globale deri në vitin 2100. Ai propozon ndërkohë që “rezultate më të menjëhershme për qëndrueshmëri do të dalin nga politikat dhe teknologjitë që përmbysin rritjen e konsumit të burimeve natyrore.”

“Edhe me politika drastike, drakoniane, eugjenike të reduktimit të popullsisë, të cilat janë krejtësisht imorale, “ thotë Pepino, “ne nuk do të mund të shpëtojmë veten tonë. Ne duhet të ndryshojmë mënyrën se si jetojmë.”

Një studim tjetër i vitit 2017, zbuloi se të pasurit një fëmijë të vogël është mënyra më efektive që një person mund të shkurtonte emetimet e veta të karbonit, por ka dëshmi bindëse se kriza është shumë më e afërt se mund të zbutet nga zgjedhjet e individëve.

Hannah Scott, 23 vjeçe, punon në një qendër për bamirësi mjedisore. Ajo thotë se duke u bërë pjesë e lëvizjes “BirthStrike” ka shkaktuar përgjigje të tilla si: “Ndoshta nuk do të jetë kaq ekstreme dhe apokaliptike” dhe “ jeta ka të bëjë me sjelljen në jetë të fëmijëve”. Ajo beson se tashmë është shumë vonë për të kthyer pas dëmin e bërë. “Kjo është arsyeja pse nuk kam një, sepse ndjehem kaq e dëshpëruar që do të sjell jetë një një të ardhme që duket gjithnjë e më e shkretë. Cdo herë që një mike më thotë që jam shtatzënë, apo që planifikon të ketë një fëmijë, unë mund të kafshoj gjuhën.”

“BirthStrike”, thotë ajo, “ka të bëjë me thënien:” Është mirë që ta bëjmë këtë zgjedhje, por nuk është mirë që duhet ta bëjmë këtë zgjedhje. “Ne nuk duhet të jemi kurrë në një situatë ku jemi vërtet të frikësuar për të sjellë jetë në këtë botë. ”

“BirthStrike” është po aq një grup mbështetës sesa një deklaratë politike, thotë zëdhënësja Alice Brown, një menaxhere 25-vjeçare e fushatave bamirëse nga Bristol. Si një dado dhe ndihmës punëtore, të pasurit fëmijë kishin qenë në “listën e detyrave të jetës” të Brown-it derisa njëra prej vajzave për të cilat asaj i duhej të kujdesej, pati alergji, e cila erdhi si pasojë e ndotjes.

Alice Brown: “Unë jam aq e tmerruar për atë që fëmija im do të përballet kur ata të jenë mosha ime.” Fotografia: Sam Frost / The Guardian

Vendimi i saj u forcua me raportin e muajit të kaluar mbi ndikimin “katastrofik” të numrit të insekteve në rënie, dhe gjithnjë e më shumë “panik, gjuhë emergjence” e komunitetit shkencor. “Ne jemi duke shkuar drejt katastrofës, dhe nëse unë mund të sjell ndërgjegjësim për situatën duke e ndarë këtë zgjedhje personale që kam bërë me të tjerët, unë jam e gatshëm ta bëj atë. Është një lloj dëshpërimi. Unë nuk e di nëse do të më vintë keq të bëhesha kaq publike për këtë një një ditë.”

Brown është veçanërisht e shqetësuar për impaktin që mund të ketë vendimi në marrëdhënien e saj, të cilën ajo ngurron të flasë përtej konfirmimit se, po të mos ishte gjendja e planetit, fëmijët ndoshta do të kishin qenë pjesë e bisedës. Ajo është e gatshme të adoptojë, por shqetësohet nëse mund t’i jepet mundësia për ta bërë këtë. Ajo u arrestua vitin e kaluar për mosbindje civile për spërkatjen me bojë të Departamentit të Biznesit, Energjisë dhe Strategjisë Industriale gjatë një proteste me grupin “Extinction Rebellion”. “Unë e urrej t’u tregoj njerëzve se, kjo tingëllon aq fëminore”, thotë ajo, por ajo shqetësohet se fushatat e mëtejshme të drejtpërdrejta të veprimit mund ta bëjnë atë me një dosje penale.

“Unë jam aq i tmerruar për atë që fëmija im do të ballafaqohet kur ata të jenë në moshën time”, thotë ajo. “Kjo nuk është vetëm për ideologjinë – a do të lindin në një botë ku gjërat janë të drejta, ku gjërat janë më të sigurta – është ana praktike e saj: a do të jenë ata në gjendjen e mbjetesës?”

Ka të njohura të pafundme për të ardhmen, pajtohet për këtë Brown. Ajo është duke lexuar faqen apokaliptike të gazetarit amerikan, David Wallace-Wells, Toka e Pabanueshme, e cila shqyrton shumë prej tyre, por asnjë, thotë ajo, nuk e ka bindur atë se do të ishte e drejtë të kishte fëmijën e saj. “Unë e kuptoj se shumë njerëz mendojnë se është një përgjigje e cuditshme. Dikush më tha ditën tjetër: “Njerëzit akoma kanë fëmijë në zonat e luftës.” Unë mund të them vetëm se është dicka krejt personale dhe ndoshta askush, sigurisht jo unë, është i kualifikuar për të vendosur se cfarë do ta bëjë atë të vlefshëm dhe cfarë jo.”

Por ishte akoma një lehtësim, thotë ajo, kur Ocasio-Cortez tha se ishte “e ligjshme” për mijëvjeçarë që të mos merrnin fëmijë për shkak të gjendjes së tokës. “Kjo më bën të ndihem më i sigurt dhe ndoshta më legjitime në atë që po flasim , se dikush që është në sy të publikut, i cili po e merr krizën seriozisht sa duhet të merret, është duke thënë të njëjtën gjë”.

Megjithatë Wallace-Wells, libri i të cilit fillon “Është më keq, shumë më keq se sa mendoni”, vazhdon të shkruajë për lindjen e vajzës së tij. Në intervista, ai ka thënë se donte të kishte fëmijë “për arsye të pavarura nga klima … Shumica e njerëzve e bëjnë. Unë nuk mendoj se ky është një impuls që ne duhet të hedhim poshtë para se të mbarojmë aktin përfundimtar të kësaj historie. Mendoj se është një arsye për të luftuar “.

Nëse fatkeqësia provon një katalizator për ndryshim, “historia më e madhe e thënë ndonjëherë…mund të ketë fund të lumtur”, përfundon ai në Ardhmërinë e Pabanueshme. Të 10.000 nxënësit e shkollave në Mbretërinë e Bashkuar që shkuan në grevë për klimën muajin e kaluar dhe aktivistë si 16-vjeçarja Greta Thunberg mund të luajë një rol të rëndësishëm.

Pepino, të paktën, merr një pamje të ngjashme optimiste të qasjes së BirthStrikers. Ajo është, thotë ajo, “në njëfarë kuptimi një veprim shumë shpresëdhënës. Ne nuk po e marrim këtë vendim, duke e fshehur dhe duke e dhënë atë. Ne po e politizojmë atë vendim – dhe duke shpresuar se kjo do të na japë mundësinë për të ndryshuar mendjet tona “.

*Citizens Channel /E.K/