Depozitë uji në një fshat të Bulqizës Foto: Sami Curri

Prej tre ditësh banorët e Bulqizës janë prekur nga shenja të një helmimi masiv. Fillimisht rreth 20 persona u paraqitën në spital me simptoma të njëjta, që përfshinin dhimbje barku dhe të vjella.  Numri u rrit ndjeshëm gjatë ditëve në vazhdim duke arritur në rreht 90 banorë të lagjeve “Qyteti i Ri” dhe “Qyteti i Vjetër” çka la dyshime që të paraqiturit në spital mund të ishin helmuar nga uji i pijshëm.

Flamur Meta, drejtori i Shëndetit Publik në Bulqizë fillimisht mohoi se shkaku mund të ishte uji i pijshëm në qytet. Ditën e djeshme Meta deklaroi se po priten verifikimet: “Jemi në pritje të analizave. Ndërkohe bën thirrje që  banoret mos e konsumojnë ujin deri në pritje të përgjigjes së analizave.”

Pas 3 ditësh heshtje, Instituti i Shëndetit Publik reagoi duke deklaruar se “Ne për momentin kemi udhëzuar që uji të mos konsumohet dhe realisht që nga ky moment numri i rasteve është ulur shumë. Lagjja që është prekur konsumon kryesisht ujin e rrjetit dhe ky fakt na bën të mendojmë se ky mund të jetë shkaktar i helmimit. Epidemia mund të jetë shkaktuar nga uji. Të gjitha rastet e helmimeve kanë qenë të lehta  Kemi udhëzuar të mos pihet ujë këto ditë ”

Aktualisht nuk ka një përgjigje apo qëndrim zyrtar në lidhje me evidentimin e shkaqeve të sakta  të këtij helmimi masiv në qytetin e Bulqizës. Ndërkohë që banorët e prekur gjatë këtyre ditëve kanë deklaruar për mediat se shumë linja të ujësjellësit janë të amortizuara.

Një vit më parë Citizens Channel kreu një vëzhgim në Ujësjellësin e qytetit të Bulqizës ku evidentoi probleme të shumta në depozitimin dhe shpërndarjen e ujit të pijshëm.

Vepra e marrjes se ujit, ku furnizohet nje pjese e Bulqizes. Foto: Sami Curri

Depozita në lagjen “Çupe”, nga ku furnizohet një pjesë e qytetit është e rrethuar nga banesat dhe tokat bujqësore. Situatë që bie në kundërshtim me kriteret e ligjin për zonat e mborjtjes higjeno sanitare, ku përcaktohet se ndërtimet apo veprimtaritë që mund të ndikojnë në ujin e pijshëm janë të ndaluara.

Histori e përsëritur

Banorët e “Lagjes së Re” në Bulqizë treguan se në vitin 2015,  uji vinte i ndotur, me erë të rëndë , nuk mund të përdorej për t’u pirë dhe as për larje, pasi nëse përdorej i ngrohtë lëshonte një erë tejet të rëndë.

Citizens Channel mësoi nga Spitali i Bulqizës se në muaji shkurt të vitit 2017, ka pasur një valë shtrimesh me persona që shfaqnin simptoma të njëjta.

Një tjetër rast i helmimit masiv ku u ngrit pista e helmimit nga uji erdhi në muajin gusht të vitit 2017, ku 55 dasmorë përfunduan në Spital me simptoma të helmimit në fshatin Ostreni i Madh.

Lexo më shumë:
Rrjeti i amortizuar i ujit të pijshëm rrezik për shëndetin e banorëve të Bulqizës

Janë vetë autoritetet ato që pranojnë se rrjeti është i amortizuar dhe ka nevojë për ndërhyrje emergjente. Veç rrezikut për shëndetin e banorëve, rrjeti i amortizuar rrit humbjet duke sjellë kështu uljen e të ardhurave dhe mundësisë për investime.

Kanalizime në Bulqizë. Foto: Sami Curri

Sot, banorët e Bulqizës gjenden përballë të njëjtës situate. Rreth 90 persona të helmuar me dyshimet kryesore drejtohen sërish, drejt ujit të pijshëm në qytet.

 

 

 

 

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu