Nga World Economic Forum 

Shikoni rreth dhomës, çfarëdo dhome ku jeni. Sa njerëz shihni? Duke supozuar se po numëroni saktë, të gjithë të tjerët në dhomë do të dalin me të njëjtin numër. Ky numër është një fakt. Mund ta ndajmë atë. Dhe ne mund të formojmë opinione të bazuara në të, siç është “ky panel është një hit”, ose “ky restorant ishte më i popullarizuar vitin e kaluar”.

Këto mendime mund të ndryshojnë, por faktet jo. Përveç nëse sigurisht, jeni në mesin e numrit gjithnjë e më të madh të qeverive që kufizojnë shprehjen e lirë të fakteve që nuk i pëlqejnë, ose që deklarojnë se secili ka të drejtë për faktet e veta. Poshtë kësaj rruge qëndron rrënimi i gazetarisë së përgjegjshme dhe degradimi i lirisë dhe demokracisë. Për fat të keq, është rruga ku ne jemi.

Në vitin 2018, sipas Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve, më shumë se 250 gazetarë u burgosën dhe 53 u vranë. Në shumë raste, autorët e krimit ishin të pandërgjegjshëm. Presidenti amerikan i quajti gazetarët “armikun e popullit” dhe e popullarizoi termin “lajme të rreme” për të shkarkuar pjesën më të madhe të raportimit faktik që nuk e mbështeste pikëpamjen e tij. Diku tjetër, shumë vende konsideruan ose miratuan ligje që kriminalizonin të ashtuquajturat “false news” ose “fake news”, duke e marrë temën nga SHBA. Gazetarët u burgosën në mbarë botën për arsye se ata ishin terroristë apo spiunë. Më të dukshmet e fakteve ishin thjesht të diskutueshme.

Ndër krimet e tjera, gazetari i Washington Post, Jamal Khashoggi u vra nga një skuadër vrasjeje në konsullatën saudite në Stamboll, një fakt që qeveria saudite e mohoi kundrejt të gjitha provave. Reporterët e Reuters Wa Lone dhe Kyaw Soe Oo u arrestuan dhe burgosën padrejtësisht në Mianmar në një përpjekje për të bllokuar raportimin e tyre për një fakt që qeveria donte ta shtypte: masakrën brutale të Myslimanëve Rohingya nga policia e Mianmar dhe forcat ushtarake.

Për t’i bërë gjërat më keq, pikërisht kur gazetarët kanë më shumë nevojë për mbështetjen e publikut për të vazhduar punën tonë gjithnjë e më të rrezikshme, besimi në atë që bëjmë është në rënie. Në SHBA, Fondacioni Knight gjeti se 69% e të rriturve thonë se besimi i tyre në mediat e lajmeve ka rënë në dekadën e fundit, ndërsa vetëm 4% thonë se është rritur. Globalisht në vitin 2018, Instituti Reuters për Studimin e Gazetarisë gjen besim relativisht të sheshtë në 44% të pa eksploruar. Sulmet e pamëshirshme politike ndaj gazetarëve nuk kanë ndihmuar në frymëzimin e besimit, as në përhapjen e qëllimshme të keqinformimit të maskuar si lajme nga agjentët anonimë të qeverive dhe grupeve të urrejtjes.

Përqindja e njerëzve që thonë se i besojnë lajmit nga secila prej burimeve të mësipërme, sipas Raportit Dixhital të Lajmeve 2018 Foto: Instituti Reuters për Studimin e Gazetarisë / Universiteti i Oksfordit

 

Megjithatë, vlera e gazetarisë faktike të besuar nuk ka qenë kurrë më e lartë. Në thelbin e saj, gazetari siguron një kategori informacioni. Kur është e saktë, është jashtëzakonisht e dobishme. Informacioni i saktë na udhëzon në vendimet e investimeve personale dhe profesionale. Ai gjithashtu na udhëzon në zgjedhje politike, të tilla si: cilat politika do të përfitojmë vetë, familjet tona, kombet dhe bota, dhe cilët kandidatë do t’i shërbejnë më mirë komuniteteve tona. Nëse ne nuk dimë faktet rreth tregtisë apo përhapjes bërthamore apo ndryshimit të klimës, si mund të fillojmë të reagojmë në mënyrë të përshtatshme? Nëse nuk kemi informacion të mirë për sëmundjet dhe varfërinë, si mund t’u drejtohemi atyre?

Gazetaria është një mënyrë që ne mund të mësojmë për këto gjëra dhe e përhap këtë mësim në të gjithë botën. Avokati amerikan, me famë botërore Louis Brandeis shkruante në 1913 :”Publiciteti është vlerësuar me të drejtë si ilac për sëmundjet shoqërore dhe industriale. Dritat e diellit thuhet se janë më të mirat e dezinfektuesve.” Thelbi është që njerëzit mund të bëjnë gabime të drejta në shoqëri vetëm nëse dinë për to, dhe gazetarët luajnë një rol esencial duke informuar publikun për veprimet e diskutueshme.

Sigurisht, gazetarët nuk sillen gjithmonë mirë. Duke qenë njerëz, ne jemi të papërsosur. Dhe ka disa gazetarë që i afrohen punës së tyre me qëllim keqdashës. Por shumica e gazetarëve që unë njoh në dhjetëra vende në çdo kontinent ndajnë pikëpamjen e Reuters, se gazetari i shërben një qëllimi të lartë publik. Ai prodhon transparencë në tregje, mban llogari për qeveritë dhe bizneset, u jep njerëzve mjete për të marrë vendime të mirë-informuara, zbulon keq bërjet, frymëzon reformat dhe tregon histori të vërteta dhe të jashtëzakonshme që lëvizin dhe frymëzojnë.

Është përgjegjësia jonë të pohojmë se faktet janë të rëndësishme – për të deklaruar sigurinë tonë se disa gjëra janë të vërteta dhe të tjerat nuk janë. Dhe ne duhet të riafirmojmë rolin thelbësor të një shtypi të lirë në fuqizimin e individëve, forcimin e ekonomive dhe nxitjen e demokracisë në të gjithë botën.

 

*Citizens Channel /E.K/

 

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu