Disa qindra njerëz protestojnë kundër propagandës televizive para selisë qendrore të TVP në Varshavë, Poloni. Foto: Jaap Arriens / NurPhoto nëpërmjet Getty Images.

*Nga Freedom House 

Gjetjet kryesore

  • Liria e mediave po përkeqësohet në mbarë botën gjatë dekadës së kaluar.
  • Në disa prej demokracive më me ndikim në botë, liderët populistë kanë mbikëqyrur përpjekjet e përbashkëta për të mbytur pavarësinë e sektorit të medias.
  • Ndërsa kërcënimet ndaj lirisë së medias globale janë reale dhe shqetësuese në të drejtën e tyre, ndikimi i tyre në gjendjen e demokracisë është ajo që i bën ata me të vërtetë të rrezikshëm.
  • Megjithatë, përvoja ka treguar, se liria e shtypit mund të tërhiqet nga gjurmët e gjata të represionit kur të jepet mundësia. Dëshira themelore për liritë demokratike, përfshirë këtu qasjen në gazetari të ndershme dhe faktike, kurrë nuk mund të shuhet.

E drejta themelore për të kërkuar dhe shpërndarë informacion përmes një shtypi të pavarur është nën sulm dhe një pjesë e sulmit ka ardhur nga një burim i papritur. Udhëheqësit e zgjedhur në shumë demokraci, të cilët duhet të jenë mbrojtësit më të vendosur të lirisë së shtypit, kanë bërë përpjekje të qarta për të heshtur zërat e mediave kritike dhe për të forcuar vendet që i shërbejnë mbulimit të favorshëm. Trendi lidhet me një rënie globale në vetë demokracinë: Erozioni i lirisë së shtypit është njëkohësisht një simptomë dhe një kontribues në shkatërrimin e institucioneve dhe parimeve të tjera demokratike, një fakt që e bën atë veçanërisht alarmant.

Sipas të dhënave të Freedom House në Lirinë Botërore, liria e medias po përkeqësohet në mbarë botën gjatë dekadës së kaluar, me forma të reja të shtypjes që mbahen në shoqëri të hapura dhe në shtetet autoritare. Trendi është më i mprehtë në Evropë, më parë një bastion i lirive të mirë-krijuara, dhe në Eurazi dhe në Lindjen e Mesme, ku janë të përqëndruara shumë nga diktaturat më të mëdha në botë. Nëse fuqitë demokratike ndalojnë së mbështeturi pavarësinë e medias në shtëpi dhe nuk imponojnë pasoja për kufizimin e saj jashtë vendit, trupi i shtypit të lirë mund të jetë në rrezik të zhdukjes virtuale.

Përvoja ka treguar, megjithatë, se liria e shtypit mund të tërhiqet nga gjurmët e gjata të represionit kur të jepet mundësia. Dëshira themelore për liritë demokratike, duke përfshirë qasjen në gazetari të ndershme dhe faktike, kurrë nuk mund të shuhet dhe kurrë nuk është tepër vonë për të rinovuar kërkesën që këto të drejta të jepen plotësisht.

Situata e Medias në Ballkan 

raportin e Freedom House secili shtet është vlerësuar me pikë të cilët variojnë nga 0, që tregon nivelin më të ulët të lirise deri në numrin 4, i cili shpreh nivelin më të lartë të lirisë së medias. Nisur nga ky vlerësim vendet e ballkanit rezultojnë të qëndrojnë ndërmjet një vlerësimi të mesëm, sa i përket lirisë se medias. Ndër to Shqipëria ka marrë 2 pikë, Bullgaria 3 pikë, Kroacia 3 pikë, Rumania 3 pikë, Bosnjë dhe Hercegovina 2 pikë, Kosova 2 pikë, Maqedonia e Veriut 2 pikë, Mali i Zi 2 pikë dhe Serbia 2 pikë. Në një vëzhtrim grafikor rënditja do të ishte kështu:


Sulmet ndaj lirisë së shtypit te demokracitë

Në disa prej demokracive më me ndikim në botë, segmente të mëdha të popullsisë nuk po marrin më lajme dhe informata të paanshme. Kjo nuk është për shkak se gazetarët janë duke u hedhur në burg, siç mund të ndodhë në mjediset autoritare. Në vend të kësaj, mediat kanë rënë pre e përpjekjeve më të nuancuara për të shtrënguar pavarësinë e tyre. Metodat e zakonshme përfshijnë ndryshimet e pronësisë të mbështetura nga qeveria, presion rregullator dhe financiar, dhe denoncimet publike të gazetarëve të ndershëm. Qeveritë gjithashtu kanë ofruar mbështetje proactive miqësore përmes masave të tilla si kontrata shtetërore fitimprurëse, vendime të favorshme rregullatore dhe qasje preferenciale në informacionin shtetëror. Qëllimi është që shtypi t’i shërbejë atyre që janë në pushtet dhe jo publikut.

Problemi ka lindur së bashku me populizmin e krahut të djathtë, i cili ka dëmtuar liritë themelore në shumë vende demokratike. Liderët populistë paraqesin veten si mbrojtës të një mazhorance të dëmtuar ndaj elitave liberale dhe pakicave etnike, besnikëria e të cilëve e vënë në dyshim dhe argumentojnë se interesat e kombit – siç e definojnë – duhet të anashkalojnë parimet demokratike, si liria e shtypit, transparenca dhe debati i hapur.

Midis vendeve të lira në raportin e Freedom House në Lirinë Botërore, 19 për qind (16 vende) kanë përjetuar një reduktim të rezultateve të lirisë së shtypit gjatë pesë viteve të fundit. Kjo është në përputhje me një gjetje kyçe të Lirisë në Botë – se demokracitë në përgjithësi po pësojnë një rënie në të drejtat politike dhe liritë qytetare. Është bërë e dhimbshme që shtypja e lirë nuk mund të merret kurrë si e mirë, madje edhe kur sundimi demokratik ka qenë i vendosur për dekada të tëra.

Qeveria e Viktor Orban në Hungari dhe administrata e Aleksandar Vuçiçit në Serbi kanë pasur sukses të madh në nxjerrjen jashtë të gazetarisë kritike, duke ndezur një shteg për forcat populiste gjetkë. Të dy udhëheqësit kanë konsoliduar pronësinë e medias në duart e miqve të tyre, duke siguruar që degët me shtrirje më të gjerë të mbështesin qeverinë dhe të shpifin për kundërshtarët. Në Hungari, ku procesi ka përparuar shumë më tepër, gati 80 përqind e mediave janë në pronësi të aleatëve qeveritarë.

Kultivimi i medias qeveritare është duke u përhapur në shtetet fqinje. Udhëheqësi i Partisë së Lirisë së ekstremit të djathtë të Austrisë, deri kohët e fundit pjesë e koalicionit qeverisës të atij vendi, u kap në video që u përpoq të bashkohej me rusët për të blerë gazetën më të madhe kombëtare dhe përhap mbulimin e saj me paragjykim partizan. Rënia e rezultateve që lidhet me manipulimin ekonomik të mediave, duke përfshirë rastet në të cilat qeveria drejton reklamimin në degët miqësore ose inkurajon aleatët e biznesit për të blerë ato që janë kritike, ishin më të zakonshme në të gjithë Evropën gjatë pesë viteve të fundit sesa në pjesë të tjera të botës. Taktika të tilla të ndikimit dhe ndërhyrjes janë një fenomen relativisht i fundit në kontinent, i cili në përgjithësi ka shfaqur mbështetje të fortë për lirinë e shtypit që nga rënia e Murit të Berlinit 30 vjet më parë.

Në Izrael, një nga pak demokracitë në Lindjen e Mesme, kryeministri Benjamin Netanjahu ka përsëritur vazhdimisht reporterët hetues dhe tani përballet me akuzat për korrupsion për shkak se u ofron favore rregullatore dy firmave të mëdha mediatike në këmbim të mbulimit pozitiv. Megjithëse Netanjahu i ka rezistuar përpjekjeve për të paditur dhe për ta gjykuar atë për këto akuza, dëshmitë sugjerojnë se kryeministri ishte i gatshëm të sakrifikojë lirinë e shtypit për të ruajtur pushtetin politik. Shumë votues me sa duket e pranuan këtë pengesë në zgjedhjet e prillit 2019, duke vënë Partinë Netanyahu dhe aleatët e saj në një pozitë për të formuar një koalicion të ri qeverisës.

India, demokracia më e populluar në botë, po dërgon gjithashtu sinjale që mbajtja e qeverisë përgjegjëse nuk është pjesë e përgjegjësisë së shtypit. Partia qeverisëse Bharatiya Janata ka mbështetur fushata për të dekurajuar fjalimin që është “antinacional” dhe banditë të qeverisura në radhë kanë bastisur shtëpitë dhe zyrat e gazetarëve kritik. Media ka bërë hije shumë të kryeministrit Narendra Modi, i cili fitoi reelection muajin e kaluar, midis akuzave se qeveria lëshon direktiva se si shtypi duhet të mbulojë aktivitetet e tij dhe të frikësojë gazetarët që largohen. Qeveria ka qenë gjithashtu përzgjedhëse në ndarjen e licencave televizive, duke përjashtuar në mënyrë të efektshme shitoret jo-miqësore nga valët.

Në zhvillimet më shqetësues të viteve të fundit, liria e shtypit ka ardhur nën presion të pazakontë në Shtetet e Bashkuara, fuqia kryesore demokratike në botë. Megjithëse organizatat kyçe të lajmeve mbeten të forta dhe vazhdojnë të japin raportim të fuqishëm mbi ata që janë në detyrë, presioni i vazhdueshëm mbi shtypin i Presidentit Donald Trump ka rënduar seriozisht një erozion të vazhdueshëm të besimit të publikut në mediat kryesore. Midis hapave të tjerë, presidenti ka kërcënuar vazhdimisht për të forcuar ligjet për shpifje, për të revokuar licencat e transmetuesve të caktuar dhe për të dëmtuar interesat e tjera të biznesit të pronarëve të mediave. Kushtetuta amerikane siguron mbrojtje të fuqishme kundër veprimeve të tilla, por qëndrimi publik i Presidentit Trump mbi lirinë e shtypit ka pasur një ndikim të prekshëm në peizazhin global. Gazetarët në mbarë botën tani kanë më pak arsye për të besuar se Uashingtoni do të vijë në ndihmë nëse shkelen të drejtat e tyre themelore.

Duke ushqyer një rënie globale

Ndarja e lirisë së shtypit botëror është e lidhur ngushtë me rënien më të gjerë të demokracisë që Freedom House ka ndjekur për 13 vitet e fundit. Edhe pse shtypi nuk është gjithmonë institucioni i parë që duhet sulmuar kur udhëheqja e një vendi merr një kthesë antidemokratike, represioni i mediave të lira është një tregues i fortë se të drejtat e tjera politike dhe liritë civile janë në rrezik. Sulmet ndaj pavarësisë së medias shpesh lidhen me grabitje të pushtetit nga udhëheqësit e rinj ose të tanishëm, ose me përpjekjet e rregjimit të rrënjosur për të shtypur kërcënimet e perceptuara ndaj kontrollit të tyre.

Gjatë pesë viteve të fundit, vendet që tashmë ishin përcaktuar si jo të lira në raportin e Lirisë në Shtëpinë e Lirisë në Botë, ishin gjithashtu ato që ka më shumë gjasa të pësojnë një rënie në rezultatet e lirisë së shtypit, me 28 përqind të vendeve të lira që përjetojnë një rënie të tillë. Vendet pjesërisht të lira pothuajse në mënyrë të barabartë kanë gjasa të përjetojnë një fitim si një rënie në lirinë e shtypit, duke reflektuar luhatshmërinë e këtyre interpretuesve të mesëm dhe forcat komplekse që ndikojnë në trajektoren e tyre. Regjimi në përkeqësim i vendeve të lira, të kombinuara me prirjen negative midis vendeve të lira, kanë nxitur rënien e përgjithshme të lirisë së shtypit botëror.

Ndërkohë që udhëheqësit populistë në demokracitë përpiqen të sigurojnë dhe të rrisin fitimet e tyre duke zbutur shtypin, qeveritë autokratike të themeluara vazhdojnë të shtrëngojnë vida kundër zërave të ndryshëm, pasi çdo shkelje në dominimin e tyre të medias kërcënon të vë në dukje keqbërjet zyrtare ose të hedh poshtë rrëfimet zyrtare. Në Rusi më 2018, autoritetet u shpërngulën për të bllokuar telegramin e aplikimit të mesazheve popullore pasi kompania nuk pranoi t’i dorëzonte çelësat e saj të kodimit tek zyrtarët e sigurisë. Qeveria në Kamerun e ka mbyllur shërbimin e internetit në rajonin anglofonik për pjesën më të madhe të vitit të kaluar, një reagim i dendur ndaj protestave dhe një kryengritje që vjen nga diskriminimi i vjetër kundër pakicës së madhe angleze. Në Myanmar, dy gazetarë të Reuters u dënuan me shtatë vjet burg pas një gjykimi të gabuar në të cilin gjykata shpërfilli prova të qarta se ata ishin kapur për të ndalur hetimet e tyre për mizoritë ushtarake kundër minoritetit Rohingya; edhe pse ata ishin falur kohët e fundit, ata nuk ishin të liruar.

Zvogëlimi në vende të ndryshme mund t’i atribuohet një sërë faktorësh ligjorë, politikë dhe ekonomikë, por disa prej tyre dallohen si më shqetësuese dhe më të përhapura. Dhuna dhe ngacmimet që kanë për qëllim gazetarët dhe mediat e veçanta kanë luajtur një rol në 63 për qind të vendeve me një ulje të rezultatit të lirisë së shtypit gjatë pesë viteve të fundit. Vrasja e vitit 2018 e Jamal Khashoggi ishte rasti më i famshem i kohëve të fundit, por vështirë se ishte unik. Gazetarët në El Salvador morën kërcënime me vdekje në vitin 2015 pasi zbuluan tregime për abuzim të policisë dhe vrasjeve jashtëgjyqësore. Një gazetar malian, i cili ishte i hapur për korrupsion politik të shfrenuar u qëllua në gjoks në 2017. Po atë vit një gazetar i Tanzanisë që hetoi vrasjet e zyrtarëve lokal u zhduk dhe fati i tij mbetet një mister.

Trendet në lirinë e shtypit ndryshojnë nga rajoni. Që nga viti 2014, nuk ka pasur ndonjë ndryshim neto në rezultatin mesatar të lirisë së shtypit për Amerikën apo Azinë e Paqësorit, dhe Afrika Sub-Sahariane ka shënuar një rritje të lehtë prej 3 për qind. Por rezultatet mesatare në dy rajonet më të lira të botës, Eurasia dhe Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut (MENA), u ulën respektivisht me 9 përqind dhe 11 përqind, ndërsa liria e shtypit në Evropë, ku katër nga çdo pesë vende janë Pa pagesë-rënë me 8 për qind.

Në Euroazi dhe në MENA, mediat në vitin e kaluar janë përballur me intensifikimin e sfidave tradicionale. Shembujt përfshijnë kufizime të reja legjislative në Bjellorusi, arrestime dhe dënime të mëtejshme në Liban, dhe pasiguri dhe vdekje më të larta në Jemenin e shkatërruar nga lufta. Këto zhvillime ilustrojnë mënyrat në të cilat mjediset tashmë të vështira mund të rriten vazhdimisht më keq në mungesë të përkrahjes domethënëse ndërkombëtare për pavarësinë e medias dhe të drejtat e tjera themelore.

Edhe në rajonet ku rezultatet mesatare ishin më të qëndrueshme, liria e shtypit është nën kërcënim në vendet e veçanta. Një ligj i ri për privatësinë në Nepal kufizon grumbullimin e informacionit personal të çdo individi, duke përfshirë edhe zyrtarët publikë, duke shfrytëzuar shqetësimet e ligjshme rreth privatësisë për të shtypur shqyrtimin e mediave të konflikteve të interesit të liderëve politik ose korrupsionit. Në Pakistan, agjentët e sigurisë dyshohet se i kanë paralajmëruar gazetarët kundër mbulimit të subjekteve tabu, siç janë abuzimet nga ushtria, ose u kanë dhënë udhëzime gazetarëve se si të mbulojnë çështjet specifike politike. Regjimi në Kinë ka punuar për të mbyllur rrugët e fundit të mbetura për të hyrë në informacione të pakonsektuara duke rritur presionin mbi kompanitë private të teknologjisë për të policuar përmbajtjen në platformat e tyre më me vendosmëri.

 Dritat udhëzuese në errësirë

Pamja e lirisë së shtypit botëror nuk është tërësisht e zymtë. Shembujt më inkurajues të përparimit demokratik gjatë dy viteve të fundit – Etiopia, Malajzia, Armenia, Ekuadori dhe Gambia – kanë pothuajse të gjitha përfitime paralele në mjediset e tyre mediatike. Në mesin e këtyre pesë vendeve, vetëm Armenia nuk arriti të regjistrojë një përmirësim në rezultatin e lirisë së shtypit në të njëjtin vit me hapjen e saj fillestare politike në Lirinë në Botë. Kjo korrelacion nënvizon edhe një herë marrëdhënien e ngushtë mes lirisë së medias dhe ndryshimit politik: Ashtu si pushteti antidemokratik shpesh përfshinë sulme ndaj mediave të pavarura, një udhëheqje reformiste përcaktohet pjesërisht nga gatishmëria e saj për të pranuar kritikat nga një shtyp i lirë. Dhe ashtu siç kufizimet në lirinë e medias shpesh paraprijnë erozionin e të drejtave të tjera, heqja e kufizimeve të tilla lehtëson dhe katalizon avancimet e mëtejshme demokratike.

Përmirësimet në këto vende gjithashtu tregojnë për qëndrueshmërinë e gazetarisë së pavarur, madje edhe pas viteve të represionit. Në Malajzi dhe Ekuador, heqja e presionit politik në media lejoi që mediat të pavarur të tërhiqeshin nga censura dhe më parë, të premtonin për të prodhuar një mbulim më pak dinjitoz. Në Etiopi, degët që kishin funksionuar nga jashtë ishin në gjendje të ktheheshin në vend. Në Gambia, gazetarët e persekutuar u kthyen nga mërgimi dhe më shumë vendas kanë vendosur të hyjnë në profesion.

Liria e medias mund të shërohet shumë më shpejt pas një periudhe të qeverisjes autoritare sesa disa elementë të tjerë të demokracisë, siç është sundimi i ligjit. Por ajo gjithashtu është subjekt i  ndryshimeve të shpejta. Pranvera Arabe ofron një përrallë paralajmëruese. Menjëherë pas kryengritjeve të vitit 2011, Tunizia, Egjipti dhe Libia shënuan përmirësime në lirinë e shtypit në Lirinë në Botë. Që të gjithë kanë ballafaquar me pengesa. Ashtu si vetë demokracia, liria e shtypit nuk është një shtet përfundimtar që mbetet i sigurt sapo të arrihet – ajo duhet të ushqehet dhe të mbrohet kundër forcave që e kundërshtojnë atë.

Mbështetësit e Partisë Bazar Janaata (BJP) gëzojnë ndërsa presin një fjalim nga kryeministri indian Narendra Modi gjatë një tubimi të fushatës. Foto:DIBYANGSHU SARKAR / AFP / Getty Images.

Mediat dhe demokracia

Ndërsa kërcënimet ndaj lirisë së medias globale janë reale dhe shqetësuese në të drejtën e tyre, ndikimi i tyre në gjendjen e demokracisë është ajo që i bën ata të vërtetë të rrezikshëm. Një sektor i lirë dhe i pavarur i medias që mund të mbajë popullatën të informuar dhe të mbajë udhëheqësit në llogari është vendimtar për një demokraci të fortë dhe të qëndrueshme si zgjedhje të lira dhe të ndershme. Pa të, qytetarët nuk mund të marrin vendime të informuara për mënyrën e qeverisjes së tyre, dhe shpërdorimi i pushtetit, i cili është i gjitha, por i pashmangshëm në çdo shoqëri, nuk mund të ekspozohet dhe të korrigjohet.

Një rishikim i disa prej vendeve që kanë hasur pikat e mundshme kthese në vitin e kaluar ilustron se si aftësia e medias për të mbështetur demokracinë varet nga liria e tyre për të vepruar në mënyrë të pavarur.

Gazetarët luajtën një rol kyç në rrëzimin e presidentit autoritar Abdelaziz Bouteflika në Algjeri në prill të vitit 2019, jo vetëm duke raportuar për protesta kundër qeverisë por edhe duke organizuar demonstratat e tyre kur degët kryesore të lajmeve nuk arritën t’i kushtonin vëmendje të duhur lëvizjes popullore. Megjithatë, arrestimet e shpeshta të gazetarëve kritik që ndodhën nën Bouteflika kanë vazhduar që nga dorëheqja e tij, një tregues se tranzicioni i udhëheqjes shpalosëse mund të jetë më pak revolucionar se shumë kanë shpresuar.

Para se presidenti sudanez, Omar al-Bashir, u largua nga detyra, gjithashtu në prill, popullsia ishte mësuar me degët e lajmeve në vend që nuk ofruan informacion të paanshëm dhe material. Gazetarë qytetarë dhe shitore me bazë në mërgim mbushën hendekun, duke shpërndarë lajme dhe imazhe kryesisht nëpërmjet internetit. Ndërsa zhgënjimi me keqbërjen e Al-Bashirit u rrit gjatë gjithë dimrit dhe ai e perceptonte shkallën e kërcënimit ndaj pushtetit të tij, regjimi i tij shkatërroi, arrestonte gazetarët që mbulonin protesta masive dhe revokimin e letrave kredenciale të disa gazetarëve të huaj. Ashtu si në Algjeri, gazetarët organizuan protesta të tyre. Komandantët ushtarakë u përpoqën të qetësojnë publikun pas arrestimit të Al-Bashirit, duke njoftuar fundin e censurës së medias dhe duke pranuar heshtur se një perceptim i lirisë së shtypit do të ndihmonte në konsolidimin e kontrollit të tyre. Por gazetarët janë skeptikë për deklarata të tilla nga junta dhe u janë bashkuar protestuesve të tjerë duke kërkuar një transferim të pushtetit drejt udhëheqësve civilë, të cilët mund të mbikëqyrin një hapje të sinqertë demokratike.

Në Venezuelë, represioni i medias është rritur qëkur Kuvendi Kombëtar i kontrolluar nga opozita e ka emëruar Juan Guaido si president në detyrë në janar. Kombinuar me ndërprerje të përsëritura të energjisë elektrike, ky presion nga regjimi autoritar i Nicolás Maduro ka penguar ashpër përpjekjet e mediave në vend për të informuar publikun rreth ngjarjeve politike dhe krizës humanitare në vazhdim. Por një numër gazetarësh të qëndrueshëm kanë vazhduar të shpërndajnë lajme përmes mediave sociale, internetit dhe partnerëve ndërkombëtarë. Një grup raportues ka zhvilluar teknologji për të regjistruar video me bandë të ulët në pajisjet celulare dhe pastaj automatikisht fshihet pas transferimit në një server të sigurt, duke reduktuar rrezikun e hakmarrjes ndaj gazetarëve që janë ndaluar dhe kontrolluar. Aftësia e gazetarëve për të dokumentuar aktivitetet e opozitës si dhe brutalitetin e reagimit të regjimit ka ndihmuar në nxitjen e mbështetjes ndërkombëtare për lëvizjen e demokracisë.

Për të trajtuar boshllëkun e informacionit në terren në Venezuelë, disa media kanë krijuar marrëdhënie të drejtpërdrejta me subsets të popullsisë. Gazetarët hyjnë në komunitete që kanë pasur qasje të kufizuar në lajme objektive nën Maduro dhe raportojnë për ngjarjet lokale. Kjo nxit besimin e publikut dhe i bën banorët më të gatshëm për lajme të tjera të paanshme. Përkundër këtyre përpjekjeve të guximshme, megjithatë, prodhimi i një lajmi të besueshëm dhe objektiv që është i arritshëm për Venezuelët mbetet një sfidë e frikshme.

Armenia ka bërë shumë më tepër përparim në tranzicionin e saj demokratik gjatë vitit të kaluar, me protesta që çuan në zgjedhje të reja dhe një qeveri të re reformiste. Ashtu si në Sudan, shumica e kanaleve televizive shmangën fillimisht duke mbuluar demonstratat masive. Por një kontigjent i vogël i shitoreve të pavarura, përfshirë Civilnet dhe Azatutyun, ishte në gjendje të ofronte raportime të vazhdueshme, duke përfshirë rrjedhat e drejtpërdrejta dhe përdorimin e aftë të mediave sociale. Rrjedha e informacionit ndihmoi lëvizjen popullore për të fituar vrull, duke rritur presionin ndaj forcave të themelimit dhe duke legjitimuar udhëheqjen e re në rritje. Këto shitore gjithashtu ndihmuan në frenimin e disinformimit të përhapur nga regjimi i mëparshëm.

Ekziston një tension i dukshëm midis gazetarëve që po përpiqen të kryejnë funksionin e duhur demokratik dhe regjimet antidemokratike të cilat janë të vendosura për të ruajtur pushtetin. Puna novatore dhe e guximshme e gazetarëve të pavarur ofron shpresë se edhe në rrethanat më të dëshpëruara, ata që janë të angazhuar për shpërndarjen e informacionit në interesin publik mund të gjejnë një mënyrë. Por vetëm këta gazetarë nuk mund t’i adresojnë nevojat e miliarda njerëzve që ende kanë qasje në pak më shumë sesa tregimi i qeverisë së tyre dhe duhet të mbështeten në instinktet e tyre dhe vëzhgimet për të vlerësuar pretendimet e udhëheqësve të korruptuar dhe abuzivë.

Rekomandime

Rekomandimet e mëposhtme për politikëbërësit në vendet demokratike do të ndihmojnë në sigurimin e qëndrueshmërisë së mediave të pavarura në mbarë botën:

  • Sigurohuni që veprimet e tyre të mos justifikojnë ose të frymëzojnë shkeljet e lirisë së shtypit. Kombet demokratike kanë një rol veçanërisht të rëndësishëm për të luajtur në ruajtjen e lirisë së medias. Fjalët janë të rëndësishme dhe kur zyrtarët amerikanë sulmojnë me forcë shtypin ose nuk arrijnë të dënojnë me shpejtësi dhe me forcë aktet e represionit, siç është vrasja e Khashoggi, dërgon një sinjal drejtuesve jodemokratikë anembanë botës që sulmet ndaj shtypit dhe krimet kundër gazetarëve janë të lejueshme.
  • Merrni veprime të forta dhe të menjëhershme kundër çdo shkelje të lirisë së medias në nivel global nëpërmjet deklaratave për shtyp, thirrjeve telefonike, takimeve, shkronjave dhe vendosjes së sanksioneve të synuara për autorët. Kjo përfshin të folurit kundër dhunës ndaj gazetarëve dhe autoriteteve të dështimit për të identifikuar dhe ndjekur penalisht sulmuesit, kufizimet në qasjen e mediave, bllokimin e faqeve të internetit dhe censurën në tema të veçanta.
  • Ngrihuni në publik për vlerën e shtypit të lirë dhe mbështesni edukimin qytetar që do të informojë gjeneratën e ardhshme. Liria e shtypit është një nga shtyllat më themelore të demokracisë amerikane dhe mbrojtja kushtetuese në Shtetet e Bashkuara është më e fortë se në çdo vend tjetër në botë. Qytetarët mund ta harrojnë lehtë këtë mes rrëqebullit të mediave dhe komenteve ndezëse. Udhëheqësit dhe mësuesit politikë duhet të përsërisin masën në të cilën ne të gjithë përfitojmë nga gazetarët profesionistë që mbajnë ata në pushtet për llogari.
  • Të sigurohet që politika dhe ndihma e jashtme të japin prioritet mbështetjen për parimet demokratike, duke përfshirë lirinë e medias, si themeli i sigurisë kombëtare dhe prosperitetit ekonomik. Qëllimi i asistencës së huaj është të sjellë vendet pritëse në atë pikë që ata nuk kanë më nevojë. Në këtë kuptim, është e shkurtër për qeveritë donatore që të investojnë fonde jashtë shtetit pa u mbështetur në lirinë e shtypit. Siguria kombëtare dhe prosperiteti ekonomik janë më të forta në vendet ku të drejtat demokratike janë të mbrojtura dhe një shtyp i lirë është një mbikëqyrës kryesor i demokracisë. Ndihma e huaj e fokusuar në mënyrë specifike në forcimin e mediave të pavarura, duke ofruar trajnime teknike dhe ndihmë urgjente, është veçanërisht e nevojshme duke pasur parasysh kërcënimet që gazetarët aktualisht përballen. Vendet që kanë përjetuar zgjerime të kohëve të fundit në lirinë e shtypit, si Angola, Etiopia, Malajzia dhe Ekuadori, janë veçanërisht të ndjeshme ndaj backsliding dhe kërkojnë fokus të veçantë.
  • Përkrahni mediat sociale si një prizë alternative për shprehje të lirë në mjedise shtypëse. Alternativa inovative ndaj mediave të kontrolluara nga shteti shpesh mbizotërojnë në mediat sociale, përfshirë kohët e fundit në Venezuelë, Armeni dhe Sudan. Teknologjia e ngjashme mund të përdoret për të anashkaluar censurën dhe për të mbajtur gazetarët anonim kur është e nevojshme. Agjencitë donatore duhet të sigurojnë fonde për teknologji që rrit lirinë e gazetarisë.

 

*Citizens Channel /E.K/

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu