Forcat Ajrore të SHBA-së gjatë Luftës së Gjirit të 1991-ës

Gjurmët e karbonit të ushtrisë amerikane janë shumë të mëdha. Ashtu si zinxhirët e furnizimit të korporatave, ajo mbështetet në një rrjet global të gjerë të anijeve, kamionëve dhe avionëve të ngarkesave për të furnizuar operacionet e saj me gjithçka nga bombat në ndihmat humanitare dhe karburantet e hidrokarbureve. Studimi ynë i ri llogariti kontributin e kësaj infrastrukture të madhe ndaj ndryshimeve klimatike.

Kontabiliteti i emetimit të gazeve serrë zakonisht përqendrohet në atë se sa energji dhe lëndë djegëse përdorin civilët. Por puna e kohëve të fundit, përfshirë këtu edhe vet tonën, tregon se ushtria amerikane është një nga ndotësit më të mëdhenj në histori, duke konsumuar më shumë lëndë djegëse të lëngëta dhe duke emetuar më shumë gazra që ndryshojnë klimën se sa shumica e vendeve të mesme. Nëse ushtria amerikane do të ishte një vend, vetëm përdorimi i tij i karburantit do ta conte rrezatimin në vendin e 47-të, më i larti i gazrave serrë në botë, të vendosur midis Perusë dhe Portugalisë.

Në vitin 2017, ushtria amerikane bleu rreth 269.230 fuçi nafte në ditë dhe emetoi më shumë se 25.000 kiloton dioksid karboni duke i djegur ato fuçi. Forcat Ajrore të SHBA blenë $ 4.9 miliardë dollarë karburante dhe marina 2.8 miliardë dollarë, e ndjekur nga ushtria me 947 milion dollarë dhe marinsat në 36 milion dollarë amerikanë.

Një anije luftarake e Marinës së SHBA-ve që furnizohet me karburant jashtë brigjeve të Kalifornisë
Foto: Jason Orender / Shutterstock

Nuk është rastësi që emetimet ushtarake amerikane priren të neglizhohen në studimet e ndryshimeve klimatike. Është shumë e vështirë për të marrë të dhëna të qëndrueshme nga Pentagoni dhe nëpër departamentet e qeverisë amerikane. Në fakt, Shtetet e Bashkuara këmbëngulën për një përjashtim për raportimin e emisioneve ushtarake në Protokollin e Kiotos të vitit 1997. Ky shteg ishte mbyllur nga Marrëveshja e Parisit, por me administratën Trump për shkak të tërheqjes nga marrëveshja në vitin 2020, ky boshllëk do të kthehet.

Studimi ynë është i bazuar në të dhënat e marra nga kërkesa të shumëfishta të Lirisë së Informacionit për Agjencinë e Mbrojtjes së Logjistikës të SHBA-së, agjencia masive burokratike e ngarkuar me menaxhimin e zinxhirëve të furnizimit të ushtrisë amerikane, përfshirë blerjet dhe shpërndarjen e karburanteve të hidrokarbureve.

Ushtria amerikane ka kuptuar prej kohësh se nuk është imun ndaj pasojave të mundshme të ndryshimit të klimës – duke e njohur atë si një ” kërcënim shumëfish” që mund të përkeqësojë rreziqet e tjera. Shumë, edhe pse jo të gjitha, bazat ushtarake janë përgatitur për ndikimet e ndryshimeve klimatike si rritja e nivelit të detit. As ushtria nuk ka injoruar kontributin e saj në këtë problem. Siç kemi treguar më parë, ushtria ka investuar në zhvillimin e burimeve alternative të energjisë si biokarburantet, por këto përbëjnë vetëm një pjesë të vogël të shpenzimeve për karburantet.

Politika klimatike e ushtrisë amerikane mbetet kontradiktore. Ka pasur përpjekje për të “gjelbëruar” aspektet e operacioneve të saj duke rritur prodhimin e energjisë së rinovueshme në baza, por mbetet konsumatori i vetëm institucional më i madh i hidrokarbureve në botë. Ajo gjithashtu ka mbyllur veten në sisteme të armëve me bazë hidrokarbure për vitet që vijnë, duke u varur nga avionët ekzistues dhe anijet luftarake për operacione të hapura.

Ambjentalistët duhet të diskutojnë për të shkuar përtej infrastrukturës ushtarake ‘gjelbëruese’. EPA / Mohammed Messara

Jo e gjelbër, por më pak, ushtarake

Ndryshimi i klimës është bërë një temë e nxehtë në gjurmët e fushatës për zgjedhjet presidenciale të vitit 2020. Kandidatët kryesorë demokratë, si senatori Elizabeth Warren dhe anëtarët e Kongresit si Aleksandria Ocasio-Cortez po bëjnë thirrje për nisma të mëdha klimaterike si Marrëveshja Re e Gjelbër. Për çfarëdo që të jetë efektive, gjurmët e karbonit të ushtrisë amerikane duhet të trajtohen në politikat e brendshme dhe traktatet ndërkombëtare të klimës.

Studimi ynë tregon se veprimi për ndryshimet klimatike kërkon që të shpartallohen pjesë të mëdha të makinës ushtarake. Ka pak aktivitete në Tokë si ekologjikisht katastrofike si lufta në zhvillim. Zvogëlimi i ndjeshëm i buxhetit të Pentagonit dhe zvogëlimi i kapacitetit të saj për të fituar luftë do të shkaktonte një rënie të madhe të kërkesës nga konsumatori më i madh i lëndëve djegëse të lëngëta në botë.

Ajo nuk bën ndonjë ngatërresë rreth skajeve të ndikimit mjedisor të makinës së luftës. Paratë e shpenzuara për prokurimin dhe shpërndarjen e karburanteve në të gjithë perandorinë amerikane mund të shpenzohen si  të ardhura për paqen, duke ndihmuar në financimin e një marrëveshje të re të gjelbër në çfarëdo forme që mund të marrë. Nuk ka mungesë të prioriteteve të politikave që mund të krijojë një përplasje në financim. Secila prej këtyre opsioneve do të ishte më mirë se të ndizte një nga forcat më të mëdha ushtarake në histori.

*Citizens Channel /E.K/

 

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu