Illustration: Lazaro Gamio/Axios

Nga Dion Rabouin/ AXIOS 

Një trend vërtet i çuditshëm po ndikon në ekonomi – njerëzit e pasur dhe korporatat kanë kaq shumë para saqë  nuk  dinë se çfarë të bëjnë me to.

Pse ka rëndësi: Në një kohë kur rritja e pabarazisë në të ardhura po ushqen pakënaqësinë e votuesve dhe mbështet një sërë lëvizjesh shoqërore, 1%  e njerëzve dhe e kompanive të mëdha po mbajnë nivele rekord të parave të papërdorura.

Tabloja e madhe: Kompanitë amerikane mblodhën në kohë rekord  2.3 trilion dollarë nga fitimet e korporatave vitin e kaluar, ndërsa pasuria e përgjithshme e vendit u rrit nga $ 6 trilion në $ 98.2 trillion (40% prej të cilave shkuan tek ata me pasuri mbi $ 100,000).

Pra, ku po shkojnë të gjitha paratë? FMN-ja vë në dukje se kompanitë e mëdha në mbarë botën janë në mënyrë dërrmuese dhe uniforme duke mos zgjedhur që të investojnë shumë në bizneset e tyre. Ata po e grumbullojnë pasurinë e tyre  në para të gatshme dhe blejnë përsëri aksionet.

“Ka vetëm dy gjëra që mund të bëjnë paratë – të ulen në një bilanc të papërdorur, ku vetëm fitohen të ardhura duke fituar një normë interesi zero”, – thekson shefi ekonomist i ICI Sean Collins. “Ose ka kuptim ta lëshojmë atë për të ndarë blerjet ose dividentët.”

  • Kompanitë mund të paguanin më shumë punëtorët e tyre, por “kjo do të ishte e tmerrshme për tregun e aksioneve”, thotë Neil Shearing, kryeekonomist në Capital Economics – duke bërë gjysmë shaka.
  • Kompanitë bënë një rekord prej 1.1 trilion dollarësh në blerjet e aksioneve në vitin 2018 dhe janë në rrugën e duhur për ta tejkaluar atë numër këtë vit. Por ata ende mbajnë para kesh prej gati 3 trilionë dollarësh.

Familjet dhe individët e pasur po derdhin para te menaxherët e aseteve, duke bastitur kompanitë që humbasin 1 miliardë dollarë në vit, obligacione nga republikat e Lindjes së Mesme pak të njohura, dhe duke i dhënë Silicon Valley-t  të nxehtë më shumë kapital sipërmarrës sesa mund të përballojnë.

Por edhe kjo nuk ka qenë e mjaftueshme për të llogaritur të gjitha paratë e reja.  1% e familjeve amerikane po mbajnë një rekord prej 303.9 miliardë dollarë para të thata, një kërcim kuantik nga nën 15 miliardë dollarë që ata mbajtën pak para krizës financiare.

Si kemi arritur këtu:

  • Programi lehtësues sasior i Fed ka shtyrë koston e huazimit të parave për asgjë tjetër për gati një dekadë, duke lejuar kompanitë që të kapardisen në borxhe për bashkimet dhe blerjet dhe për të rritur të ardhurat.
  • Në të njëjtën kohë, globalizimi i lejoi ata të reduktonin kostot e punës, që do të thotë që të ardhurat në mënyrë efektive janë kthyer si fitim dhe përdoren nga kompanitë publike për të rritur çmimet e aksioneve.

Midis vijave: Këta faktorë, të kombinuar me politikat legjislative që vazhdimisht kanë favorizuar pronarët e bizneseve mbi punëtorët, kanë zhdukur sindikatat dhe kanë reduktuar aftësinë e punonjësve për të kërkuar paga më të larta.

  • Akti i shkurtimit të taksave dhe punës – dmth. Prerja e tatimit të Trump – i keqësoi këto çështje, duke ulur pjesën e taksave amerikane që kompanitë paguajnë në nivelin më të ulët në të paktën gjysmën e shekullit dhe u dha kompanive më shumë kapital për blerjet, dividentët dhe kompensimin ekzekutiv .
  • Ndoshta falsiteti i planit të taksave për të filluar me qenë se kompanitë nuk ishin të uritura për kapitalin që po hynte “, Mark Hackett, shefi i kërkimit të investimeve në Nationwide, thotë Axios. “Ata ishin të uritur për mundësitë e rritjes”.

Rezultati përfundimtar është paraja që më parë do të ishte e ndarë midis bizneseve, punëtorëve dhe qeverisë për projekte si shkollat, kujdesin shëndetësor dhe infrastrukturën, në vend të kësaj është ulur në llogaritë e korporatave që fitojnë pak ose aspak kthim.

*Citizens Channel , përktheu dhe përshtati /E.K/

 

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu