Marshimi për ndryshimet klimatike, të rinjtë shqiptarë kërkojnë veprim institucional

Mora, kam marrë dhe do të marr pjesë në marshimet për krizën klimatike sepse është një nga problemet më koherente që po has kohët e fundit Shqipëria dhe gjithë bota. Ngrohja globale vazhdon të rritet dhe çrregullimet e klimës sa vijnë e shtohen dhe për këtë jemi përgjegjës ne njerëzit”. Kështu shprehet Kosta Koçi i cili edhe këtë të premte ishte pjesë e marshimit në mbrojtje të planetit, i cili kishte pikënisjen tek sheshi “Nënë Tereza”.  

Së bashku me dhjetra të rinj të tjerë, ata artikuluan kërkesat e tyre për tjetërsim të mënyrës sesi ndryshimet klimatike trajtohen dhe veprim institucional për të mos e thelluar më tej krizën, marshim i cili pati ndalesën e fundit tek sheshi “Skënderbej”.

#FridaysForFuture është një nismë ndërkombëtare, ku mijëra të rinj i dedikojnë ditën e premte nevojës urgjente për të ndërhyrë në mënyrë që temperaturat të mos pësojnë rritje të mëtejshme. Protesta e pare në Shqipëri është mbajtur me 20 shtator, si fillimi i një cikli të gjatë aktivizimi dhe reagimi kundrejt pasojave negative që do të ketë Shqipëria nëse ndryshimet klimatike nuk trajtohen.

Edhe Thunberg ka postuar në profilin e saj në Facebook protestën e lartpërmendur, protestë e cila do jetë ciklike dhe e përjavshme, në sinkron me lëvizjen botërore.

I pyetur nga Citizens Channel, Kosta Koçi liston më tej disa nga problemet që ai i konsideron tejet shqetësuese. “Betonizimi i çdo cepi të mundshëm, përdorimi shumë i madh i makinave, djegia e mbeturinave dhe hapësirat e pakta të gjelbërta”, thekson ai.

Kosta Koçi, pjesëmarrës në marshimin kundra krizës klimatike në Tiranë

Mendoj që kemi arritur një pikë nga e cila s’do kthehemi më në normalitet. Kemi dëmtuar tokën në një farë forme sa do jetë e vështirë dhe do dojë shumë dëshirë dhe punë për të sjellë përmirësime apo për të ndaluar rezultatet kataklizmike qe na paraprihen”, artikulon Heldis Matja, një tjetër marshues i së premtes për të ardhmen.

Heldis Matja, pjesëmarrës në marshimin kundra krizës klimatike në Tiranë

Disa nga shqetësimet kryesore që e përkeqësojnë natyrën dhe ekosistemin janë të shkaktuara nga vetë dora e njeriut apo institucionet, sqaron Matja për Citizens Channel. “Shpyllëzimi i pakontrolluar, në Shqipëri po zhduken pyjet, dëmtimi i natyrës me hedhjen e plehrave kudo pa pergjegjesi, uji i ndotur dhe shkaterrimi i parqeve. Pa llogaritur ndërtimin e pakontrolluara dhe sasinë e madhe të ndotjes së burimeve ujore e tokësore”, tregon ai.

Mendoj se institucionet shqiptare s’kanë dëshirë dhe vullnet për të bërë diçka produktive apo për të respektuar marreveshjen e Parisit per klimën. E vetmja gjë që është bërë është implementimi i shkatërrimit të pyjeve dhe lumenjve për përfitime monetare që vijnë nga konçesione që ‘çuditërisht’ janë të ndërlidhur me interesat e politikanëve”, përfundon ai.

*Citizens Channel/Entenela Ndrevataj