Minatorët e Bulqizës ndërpresin grevën disa ditore të organizuar para hyrjes së minierës së kromit në Bulqizë që administrohet nga kompania Albchrome. 

Sipas një deklarate të shpërndarë nga Sindikata e Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës, ky vendim vjen pas zotimit të Inspektoratit Shtetëror të Punës për të hetuar me imtësi pushimet nga puna të dy punonjësve të minierës, Elton Debreshit dhe Beqir Duriçit. 

Sindikata deklaron njëkohësisht se do të nisë edhe procedurat e duhura për ta çuar çeshtjen në gjykatë. 


 

Rrugëtimi i grevës së minatorëve të Bulqizës

Në datë 17 nëntor, në sheshin e qytetit të Bulqizës u shpall krijimi i një sindikate të re e cila ka si qëllim të kërkojë kushte më të mira pune për minatorët e asaj zone. Kërkesat fillestare të Sindikatës së Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës (SMBB) konsistonin në rritjen e pagës, siguri në punë, njohja e vjetërsisë dhe njohja e vështirësisë në punë. Kryetar i kësaj sindikate u zgjodh Elton Debreshi, me një mandat 3-vjeçar.

 

Një vendimi komunikuar me datë 22 nëntor bën me dije se kryetari i Sindikatës së Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës, Elton Debreshi pushohet nga puna me arsyetimin se ky i fundit kishte shkelur etikën në punës. Citizens Channel ka zhvilluar një intervistë telefonike me Debreshin. Ai artikulon se në fakt shkarkimi i tij ka motive të tjera që lidhen drejtpërdrejt më krijimin e sindikatës. Debreshi rrëfen se në prill të këtij vitit, kur mblodhën firmat për ta krijuar sindikatën, ai, bashkë me katër kolegët e tij, morën paralajmërim për heqjen nga puna.

Minatorët e kanë konsideruar të padrejtë pushimin e kryetarit të sindikatës nga puna dhe në datën 25 nëntor, tre ditë më vonë, ata janë mbledhur para kompanisë Albchrome dhe kanë kërkuar që Debreshi të kthehet në vendin e punës, duke bojkotuar masivisht procesin e punës. Në një postim të bërë në profilin zyrtar në rrjetin social Facebook, ata kërkojnë që të anulojnë vendimin e zgjidhjes së kontratës së punës më kryetarin e sindikatës, ta kthejnë menjëherë në punë dhe të ndalohet ndërhyrja në veprimtarinë e SMBB-së, duke përmendur thirrjet për takime në Tiranë të dy anëtarëve të Këshillit Sindikal, Behar Gjimi dhe Beqir Duriçi.

 

Në datën 2 dhjetor, teksa minatorët ishin ende në grevë për të risjellë kryetarin në pozicionin e mëparshëm, kompania Albchrome ka shkëputur marrëdhëniet e punës me Beqir Duriçin, i cili është pjesë e Këshillit Sindikal. Kjo shkëputje ka ardhur me arsyetimin së zoti Duriçi ka shkelur kodin e disiplinës.

Vendim i shkëputjes së marrëdhënies së punës

Citizens Channel ka kontaktuar nëpërmjet telefonit më Beqir Duriçin. Ai shprehet se në fakt largimi i tij nga puna lidhet me formimin e sindikatës dhe se në muajin prill, kur ai ka kërkuar rishikim të pagës, kompania i ka ndërruar pozicionin e punës, nga sinjalist manovrues tek kolona është bërë vagonist në nivelin 17. I pyetur rreth vështirësisë së hasur nga ndërrimi i pozicionit, ai shprehet për Citizens Channel: “Si të marrësh një arsimtar e ta çosh të punojë në bujqësi”.

Bojkoti i procesit të punës nga minatorët ka vazhduar edhe në datën 3 dhjetor. Ata kanë shpalosur kërkesat e tyre të vazhdueshme ku kërkojnë rritjen e pagës, rishikimin e normës, bojkot të paguar, kthimin e z. Debreshit dhe z. Beqiri në punë dhe ndalimin e presioneve nga ana e kompanisë.

Nga ana tjeter, kompania Albchrome, me anë të një deklarate në faqen e saj në facebook e ka konsideruar organizimin e minatorëve si një përplasje mes sindikatash. 

“Në zonën e ish- minierës së Bulqizës që administrohet nga kompania Albchrome, prej disa ditësh ka filluar një përplasje ndërmjet sindikatave të ndryshme që janë pjesë e lëvizjes sindakale në qytet. Një pakicë punonjësish, që nuk përfaqësojnë masën e minatorëve, teknikëve dhe inxhinierëve, kanë themeluar një sindikatë tjetër dhe ne si Albchrome nuk jemi pjesë e saj, kjo për arsye se aktualisht, kemi nënshkruar një kontratë kolektive me një sindikatë tjetër.” 


 

Gjatë zhvillimit të grevës minatorët kanë denoncuar kompaninë Albchrome se po detyron disa nga punëtorët të punojnë disa turne radhazi duke u ndryshuar edhe proceset e punës, çka sipas postimit në faqen zyrtare të SMBB-së, është e paligjshme dhe e rrezikshme për jetët e punëtorëve.  

Në po atë ditë, policia ka njoftuar se është nisur procedimi penal i tre vagonistëve të minierës. Konkretisht, Beqir Duriçi, Behar Gjimi dhe Neki Lica janë akuzuar si organizatorë dhe pjesëmarrës në tubime të paligjshme.

 

Ditën e neserme, Policia e Shtetit ka ndërhyrë dhe ka shoqëruar në komisariat katër persona, Elton Debreshi, protestuesit Redi Çekiçi, Ali Gjeta dhe Xhuliano Bregasin i cili është aktivist i Organizatës Politike dhe mbështetës i protestës. Ata janë akuzuar se janë përfshirë në protestat e minatorëve para kompanisë Albchrome.

Për Citizens Channel, Bregasi u shpreh se është shoqëruar pa asnjë shpjegim paraprak.

Ndryshe nga fletë-thirrja, që ishte për dëshmi për ngjarjen, padrejtësisht na shoqëruan në komisariat për më tepër se 10 orë. Pa asnjë arsye dhe asnjë shpjegim paraprak. Thjesht me qëllimin për të trembur punëtorët e tjerë. Bashkë me kryetarin e sindikatës, Elton Debreshin, jemi proceduar edhe ne për një vepër penale që nuk ekziston“. 

*Citizens Channel /E.K/ /E.N/

 

 

 

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu