Gazetarët, mediat , organizatat e mediave dhe ato të shoqërisë civile kanë publikuar thirrjen e tyre për protestë kundër miratimit të projektligjeve për median.

Protesta do të zhvillohet ditën e mërkurë, datë 18 dhjetor, në orën 9:30, para ambienteve të Kuvendit të Shqipërisë.

Organizatorët e protestës kanë dërguar pranë drejtorisë së policisë Tiranë, njoftimin për organizimin, duke marrë leje për dy ditë, edhe për datën 19 dhjetor nëse do të ketë përshkallëzim të protestës.

Gazetarët dhe pjesëmarrësit në protestë do të kenë të vendosur një shall të zi mbi gojë, për të demonstruar në mënyrë figurative cenimin e lirisë së shprehjes që parashikon paketa “anti-shpifje”.

Me anë të një deklarate publike të dakordësuar gjatë një takimi të përbashkët të organizatave mediatike dhe përfaqësuesve të medias, organizatorët kanë bërë thirrje për nënshkrim të saj në rrjetet sociale në formën e një peticioni.

Në deklaratë thuhet se Shqipëria ka ligje që rregullojnë çështjet kur media shkel të drejtat e të tjerëve dhe çdo ndërhyrje tjetër, përfshirë krijimin e një organi administrativ, është krejtësisht i panevojshëm në një shoqëri demokratike.

DEKLARATË

Gazetarët shqiptarë, mediat shqiptare, organizatat e medias dhe ato të shoqërisë civile i bëjnë thirrje qeverisë të tërheqë menjëherë dhe pa negociata dy projektligjet e prezantuara si “Paketa anti-shpifje”; i bëjnë thirrje Qeverisë që të tërheqë urgjentisht këto projektligje.

Organizatat vërejnë se dy projektligjet, ai për transformimin e AMA-s në një agjenci censure, dhe të AKEP-it në një agjenci përmbarimore për vendimet censuruese të AMA-s, përbëjnë një akt të paprecedent në botën demokratike.

Çështjet e etikës, të tilla si e drejta e përgjigjes ndaj një akuze, apo e drejta e dhënies së fjalës para publikimit të një akuze, në çdo vend demokratik trajtohen nga kodet e etikës dhe organet vetërregulluese të medias.

Çështje të luftës hibride, dezinformimit, financimit me para të pista të medias apo partive politike nga politika apo krimi i organizuar janë të tilla që duhet të hetohen nga organet ligj zbatuese në përputhje me ligjet dhe garancitë që ofrohen nga ligjet ekzistuese, të tilla si kodi penal apo kodi i procedurës penale.

Shqipëria ka ligje që rregullojnë çështjet kur media shkel të drejtat e të tjerëve dhe çdo ndërhyrje tjetër, përfshirë krijimin e një organi administrativ është krejtësisht i panevojshëm në një shoqëri demokratike.

Çështjet e shpifjes dhe fyerjes në Republikën e Shqipërisë dhe në çdo vend ku sundon shteti i së drejtës duhet të shqyrtohen vetëm dhe vetëm në gjykata si pushtet i pavarur. Tentativa për të zëvendësuar gjykatat me organe drejtpërsëdrejti në varësi të pushtetit politik përbën bazë për shkelje të rënda të të drejtave themelore të njeriut dhe mund të transformohet në një gur themeli për një regjim diktatorial.

Deri më tani ketë peticion e kanë nënshkruar 516 persona. 

Një reagim i tillë nga ana e gazetarëve dhe organizatave mediatike erdhi si pasojë e mos marrjes parasysh të kundërshtive nga organizatat ndërkombëtare, OSBE-së, Këshillit Evropian dhe dhjetra organizatave të tjera mediatike vendase dhe të huaja, të cilat u shprehën unanimisht se kjo paketë cënon lirinë e shprehjes dhe lirinë e medias. OSBE ofroi rekomandime për përmirësimin e projekligjeve, të cilat deri më tani nuk janë marrë parasysh, ose janë zbatuar pjesërisht duke mos reflektuar në mbrojtjen e lirisë së fjalës. 

Lexo më shumë: Rritet numri i zërave kundër paketës “anti-shpifje”, pak ditë para miratimit në Kuvend

Të gjithë kundër “Paketës Antishpifje”, por qeveria shqiptare nuk tërhiqet

Këshilli i Evropës: Projektligjet për median kundër standardeve ndërkombëtare për lirinë e shprehjes

*Citizens Channel /E.K/

 

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu