Ditën e sotme , një tjetër minator i Bulqizës është pushuar nga puna. Behar Gjimi, njëkohësisht edhe anëtar i Këshillit Sindikal të Sindikatës së Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës, ka marë sot vendimin e prerë nga Kompania Albchrome për largimin nga puna me motivacionin e mungesave të pa arsyeshme. 

Vendimi i kompanisë Albchrome për zgjidhjen e kontratës së punës

Ky njoftim erdhi fillimisht nga Sindikata e Minatorëve të Bashkuar me anë të një deklarate, ku e cilësojnë këtë vendim të paligjshëm dhe në kundërshtim me Kodin e Punës.


 Citizens Channel kontaktoi me Z.Gjimi për të ditur më shumë rreth situatës së krijuar.

I pyetur si erdhi vendimi për pushimin nga puna, Z.Gjimi thekson se e kanë thërritur për arsye të mungesave.

Me 25 nëntor më kanë thirrë gjoja për mungesa, mirëpo kjo nuk rezulton, sepse unë jam nga me i rregullti nga gjithë punëtorët. Përgjigja e tyre sot ka ardhur që ti ke shkel rregulloren, ke bërë mungesa në punë, në një kohë që unë sot këtu te administrata lokale, mua me dilte që nga janari e këtej, që unë kam ditë tepër, jo mungesa”. 

Behar Gjimi ka 24 vite që punon në minierë, përkatësisht që nga viti 1995, para se miniera e Bulqizës ti kalonte në administrim kompanisë Albchrome në vitin 2011.

Sipas tij pushimi nga puna është një hakmarrje ndaj veprimtarisë së tij sindikaliste.

Më 25 nëntor kam qenë thirrë në Tiranë edhe u kam thënë, unë mungesa nuk kam, se arsyeja pse më kanë thirrë kanë qenë mungesat pa arsye. Ju po hakmerreni ndaj një veprimtarie sindikale që po bëhet në Bulqizë”.

Vendimi i largimit nga puna i është komunikuar sot, gjatë kohës që ishte në punë.

” Se isha në punë unë, edhe më mori në telefon përgjegjësi i sektorit, tha hajde se të ka ardh një vendim. Thashë ok, isha bile tuj hëngër bukë, thashë a pret puna, se e dijsha unë mo. Thashë a pret puna të ha bukë. Tha ha bukë dhe hajde. Shkova atje, mirëpo kur mora vendimin unë shkova prapë të puna se do merrsha pajisjet e mia që kisha cu. Thashë shokëve mu më pushun.”

Pas krijimit të Sindikatës së Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës, Behari tregon se ndërrim i pozicionit të punës në minerë ka qenë i shpeshtë. 

Që nga 23 prilli e këtej, kam ndërru për shembull nga sektori në sektor, gjashtë herë. Në prill kam qenë në nivelin e 17-të. Nga atëherë u morën masa ndaj shokëve të mi, që u dhanë paralajmërim, mu më morën masë këtu në administratën lokale, do shkosh vagonist në nivelin 16-të. Edhe kam punu tre muj e gjys në nivelin e 16-të. Masanej, më çuan në 18-tën dhe nga i 18-ti një ditë më kanë çuar tek i 17-ti, ma mrapa, pas asaj dite më çuan tek Qafa e Buallit. Nga Qafa e Buallit më kanë nxjerrë në transport të jashtëm.”

Ai shprehet se ishte i specializuar vetëm për të punuar brenda galerisë, ndërsa kalimi në trasportin e jashtëm të  minierës ishte i papritur për të.

“I specializuar, për shembull atje në galeri po se atje kam punu edhe vagonist dhe isha i specializum. Ama këtu, këto kohët e fundit që më nxorën në sipërfaqe nuk kisha punu noj herë dhe këtë e kanë ba për arsye që të më ulet rroga sepse është rroga më e ulët. Atëherë në prill që morën masa ndaj nesh e kam pas rrogën rreth 80.000 lekë, m’ka ra 50.000 lekë”. 

I pyetur se cilat do të jenë veprimet e ndërmarra për tu rikthyer në punë, Behari shprehet se e vetmja rrugë është gjykata. 

“Ne do e vazhdojmë në gjykatë…

Lexo intervistën e plotë: Behar Gjimi pushohet pas 24 vitesh punë në minierë

Behari është minatori i tretë që pushohet nga puna brenda një muaji nga kompania Albchrome. Më herët janë pushuar nga minera kreu i Sindikatës së Minatorëve të Bashkuar, Elton Debreshi dhe minatori Beqir Duriçi, njëkohësisht anëtar i Këshillit sindikal. 

Lexo më shumë: “Barra e rëndë” e Elton Debreshit, minatori që u shkarkua pasi mori kreun e sindikatës në Bulqizë

Lexo më shumë: Minatori Beqir Duriçi: “Në letër shkruan shkelje etike, por është presion për sindikatën e re të formuar”

*Citizens Channel /E.K/  

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu