Autor: Anatoliy Gruzd dhe Philip Mai

Në mes të një pandemie globale, teoricienët e konspiracionit kanë gjetur një mënyrë tjetër për të përhapur dezinformim të rrezikshëm për COVID-19, duke mbjellë dyshime për pasojat e sëmundjes dhe duke mohuar vetë ekzistencën e pandemisë.

Që nga 28 Marsi, konspiracionistët, si “mohuesit e koronavirusit” kanë përdorur hashtagun #FilmYourHospital (Filmo spitalin tënd) për të inkurajuar njerëzit të vizitojnë spitalet lokale, për të bërë fotografi dhe video për të “vërtetuar” se pandemia COVID-19 është një shaka.

Premisa për këtë teori konspirative mbështetet në supozimin e pabazë se nëse parkingjet spitalorë dhe dhomat e pritjes janë bosh, atëherë pandemia nuk duhet të jetë reale ose nuk është aq e rëndë sa raportohet nga autoritetet shëndetësore dhe media.

Sigurisht, në realitet, ka një shpjegim të thjeshtë pse disa parkingje spitali dhe salla pritjeje mund të jenë bosh. Si pjesë e planifikimit pandemik, shumë spitale kanë ndaluar vizitorët dhe mjekëve  u është dashur të shtyjnë procedurat jo-urgjente për të çliruar stafin mjekësor dhe burimet. Kjo është në përputhje me këshillat e ekspertëve nga CDC (Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve) dhe  autoritetet e tjera shëndetësore.

CDC gjithashtu rekomandoi që institucioet e kujdesit shëndetësor të krijojnë zona të veçanta të pritjes  për pacientët me koronavirus dhe zona rezervë të urgjencave për raste emergjenca siç janë sulmet në zemër dhe krahët e thyer. Për më tepër, me izolimin, më pak njerëz po aksidentohen dhe gjymtohen, gjë që ka rezultuar në më pak sulme në zemër dhe vizita në dëmtime në departamentin e urgjencës.

Kjo teori e konspiracionit me spitale bosh i bashkohet një sërë pretendimesh false, të paprovuara dhe mashtruese në lidhje me virusin që janë duke bërë xhiro në mediat sociale përfshirë pretendimet se teknologjia 5G luan një rol në përhapjen e virusit COVID-19 ose marrja e kokainës dhe pirja e qumështit mund të parandalojë ose tju shërojë  nga virusi.

Lindja e një meme

Në Laboratorin e Mediave Sociale të Universitetit Ryerson, disa nga hulumtimet  hetojnë se si përhapen dezinformatat nëpër platforma të ndryshme të mediave sociale. Një nga hapat e parë kur shqyrtohen temat e trendit në mediat sociale është të kërkosh shenja të “robotave social” , llogari të mediave sociale të dizajnuara për të vepruar në Twitter dhe platforma të tjera me njëfarë niveli të autonomisë, të cilat mund të përfshijnë aktivitete të koordinuara që përpiqen të manipulojnë artificialisht bisedat për t’i bërë ato të shfaqen më popullore sesa janë.

Këto dy forma të manipulimit shoqëror, kur lihen të pa kontrolluara, mund të ndryshojnë bisedën, të prodhojnë zemërim atje ku nuk ka, të minimizojnë debatin. Këto taktika mund të dëmtojnë aftësinë tonë si qytetarë për të marrë vendime dhe për të arritur konsensus si një shoqëri.

Kjo fushatë e re konspirative kundër mediave dhe zyrtarëve të shëndetit publik filloi më 28 mars me një tweet  të thjeshtë nga një përdorues i Twitter-it @ 22CenturyAssets me hashtagun #FilmYourHotel,  duke parashtruar një pyetje: ” A mund të bëhet gjë?”

Për analizën tonë, kemi një përmbledhje të të dhënave të postimit , të përbërë nga afro 100,000 tweet dhe retweets publike #FilmYourH Hospital të postuar nga 43k llogari publike në Twitter nga 28 Marsi, fillimi i kësaj fushate, deri më 9 Prill.

Analiza jonë sugjeron që ndërsa fushata #FilmYourHospital në Twitter është plot me pretendime mashtruese dhe false false COVID-19, shumica e llogarive aktive dhe me ndikim që qëndrojnë pas saj nuk duken të automatizuara. Sidoqoftë, ne gjetëm shenja të koordinimit midis personaliteteve konservatore të internetit dhe grupeve të ekstremit të djathtë që përpiqeshin të merrnin një teori të pabazuar të konspiracionit dhe ta kthenin atë në një armë kundër kundërshtarëve të tyre politikë.

Më e rëndësishmja, ne zbuluam se ndërsa pjesa më e madhe e përmbajtjes vinte nga përdoruesit me shtrirje të kufizuar, oksigjeni që nxiti këtë komplot në ditët e para të tij erdhi nga vetëm një grusht politikanësh të shquar konservatorë dhe aktivistë politikë të ekstremit të djathtë si DeAnna Lorraine, Candace Owens dhe Donna Warren. Këta përdorues postuan këtë hashtag për të ndërtuar vetëdijen rreth fushatës dhe për të inkurajuar ndjekësit e tyre që të filmojnë atë që po ndodhte në spitalet e tyre lokale. Pas nxitjes fillestare nga disa llogari të spikatura, fushata u mbajt kryesisht nga mbështetësit pro-Trump, pasuar nga një valë sekondare e përhapjes jashtë SHBA.

Në kohë normale, komplotet e çuditshme si kjo mund të na bëjnë të qeshim, por meqenëse rastet e COVID-19 vazhdojnë të prekin shtëpitë e të moshuarve  në Kanada dhe të mbushin shtretërit në spitalet e New York, është më e vështirë të injorosh konspiracione të tilla shqetësuese nga hapësirat e errta të internetit. Rritja e këtij komploti nga një tweet i vetëm na kujton se përhapja e dezinformatave mund të lehtësohet duke kontrolluar fakte dhe duke i drejtuar njerëzit drejt burimeve të besueshme të informacionit nga agjensitë e shëndetit publik dhe se pretendime false dhe mashtruese që nxiten nga politika, mbështeten nga bindjet e forta,  jo shkenca janë shumë më të vështira për tu rrënjosur.

Evolucioni i Rrjetit #FilmYourHospital me kalimin e kohës

Për të kuptuar se si kjo fushatë e veçantë manifestohet në Twitter, le të shqyrtojmë zhvillimin e këtij rrjeti me kalimin e kohës. Një nga përdoruesit më me ndikim që shkaktoi përhapjen virale të kësaj fushate të dezinformatave ishte një llogari e verifikuar me emrin DeAnna Lorrene, një ish-kandidate e Kongresit Republikan që kohët e fundit garoi kundër Nancy Pelosi për Shtëpinë e ShBA California, 12. Ndryshe nga posteri anonim i cili filloi me hashtag (duke tërhequr vetëm rreth 30 retweets), znj. Lorrene shtoi legjitimitetin ndaj kësaj fushate dhe drejtpërdrejt u kërkoi ndjekësve të saj, mbi  150 mijë që të përfshiheshin në  trendin  #FilmYourHoteling dhe të postonin fotot e tyre në spitalet e zonave ku banonin.

Gjatë dy ditëve pasuese rrjeti “u ndez” me retweet kryesisht tweet, të postuar nga komentatorë të shquar konservatorë dhe aktivistë politikë si Candace Owens me 2 milionë ndjekës dhe  Donna Warren  me 100 mijë ndjekës.

Mendimet përmbyllëse

Një nga aspektet më të tmerrshme të COVID-19 për disa nga pacientët më të sëmurë është perspektiva për të vdekur vetëm pa një të dashur afër, për shkak të protokolleve të rrepta të sigurisë dhe izolimit që duhej të vendoseshin për të ngadalësuar përhapjen e saj. Në mënyrë tragjike, këto masa të kujdesshme po interpretoheshin duke u shfrytëzuar nga aktorët e këqij dhe mohuesit e koronavirusit për të rritur dezinformimin dhe për të inkurajuar njerëzit të sillen në mënyra që dëmtojnë punën e zyrtarëve të shëndetit publik, duke vënë në rrezik publikun dhe punonjësit e vijës mjekësore.

Lexo artikullin e plotë: https://covid19misinfo.org/2020/04/21/hospitals-around-the-world-are-being-targeted-by-conspiracy-theorists/?fbclid=IwAR23v4ru_BSwIOWj2W41Or23GAy6b_HdcF9un2Z3CBhO1W3LghAO_1v1Kic

 

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu