Ministrja e Arsimit, Sportit dhe Rinisë, Besa Shahini, njoftoi se zgjedhjet për organet drejtuese në Institucionet e Arsimit të Lartë (IAL) do të shtyhen, deri në momentin kur të sigurohet gjithëpërfshirja e plotë e studentëve.

Pas një vendimi të ministrisë, zgjedhjet për Rektor dhe Senat Akademik ishin caktuar të zhvilloheshin në datën 12 qershor. Në këtë kohë, si pasojë e masave ndaj COVID-19, në auditore do të lejohen vetëm studentët në proces diplomimi.

Paditet në Gjykatë Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë

Pak para se të shpallej shtyrja e procesit zgjedhor, studentë dhe aktivistë të Qëndresës Qytetare, kanë depozituar pranë Gjykatës Administrative një akt-padi për rrëzimin e urdhërit të Ministrisë për zhvillimin e zgjedhjeve dhe kanë kërkuar shfuqizimin e ligjeve përkatëse – që tashmë janë anuluar.

Padia e ngritur nga studentë dhe Qëndresa Qytetare

Qëndresa Qytetare, me anë të një postimi në Facebook, e ka konsideruar ndjekjen e procedurës ligjore si akt të rëndësishëm drejt ridimensionimit të pozitave të studentëve në shoqëri, duke theksuar se pezullimi i zgjedhjeve erdhi si rezultat i presionit.

Reagime

Rektori Mynyr Koni ka mirëpritur vendimin e ministres dhe ka bërë me dije se universitetet do të fillojnë përgatitjet për fushatën zgjedhore. Një ditë më parë, ai i është drejtuar me një letër publike ministres Shahini, duke i kërkuar pezullimin e tyre, pasi janë në kundërshtim me ligjin dhe përjashtuese për studentët.

Edhe akademiku Artan Fuga, ka komentuar shtyrjen e zgjedhjeve. Fuga ka përgëzuar studentët, të cilët u organizuan duke krijuar fushatën #JoZgjedhjePaStudentë!, e cila ka qenë aktive gjatë gjithë këtyre ditëve.

Anëtarët e këtij grupit, i krijuar menjëherë pasi Komisioni Institucional i Zgjedhjeve (KIZ) shpalli hapjen e procesit të kandidimit për “Rektor” dhe “Anëtar Senati”, kanë mirëpritur po ashtu vendimin për shtyrjen e zgjedhjeve.

Si nisi rezistenca?

Sidorela Vatnikaj, studente në Fakultetin e Ekonomikut, tregon se reagimi ishte i menjëhershëm.

Nisma #JoZgjedhjePaStudentë! është nisur që ne momentet e para që Komisioni Institucional i Zgjedhjeve në Universitetin e Tiranës vendosi të hapte procedurat per regjistrimin dhe fillimin e procesit zgjedhor ne Universitetin e Tiranës, në kushtet kur dihet se nuk mund t’u garantohet e drejta e votës te gjithë studentëve”, shprehet Vatnikaj për Citizens Channel.

Ajo tregon se bashkë me Qëndresën Qytetare, krijuan një grup të gjërë komunikimi.

Sidorela Vatnikaj, studente në Fakultetin e Ekonomisë

Përveç mediatizimit të kauzës, Vatnikaj shpjegon se studentët iu drejtuan me një letër publike ministres Shahini, duke i kërkuar pezullimin e zgjedhjeve.

Gjithashtu, ne i derguam edhe një leter te hapur ministres së Arsimit, Sportit dhe Rinisë, znj. Shahini, ku i kerkonim edhe pezullimin e menjëhershëm te procesit zgjedhor, mbështetur nga më shumë se 150 studentë”.

Vota  e studentëve në zgjedhje ka 10% të peshës

Përmes një postimi në Facebook, aktivistë të Lëvizjes Për Universitetin e kanë konsideruar farsë të dyfishtë zhvillimin e zgjedhjeve pa studentë të pranishëm.

Ata theksuan se zhvillimi i zgjedhjeve me peshën e votës së studentëve në masën 10% e bën jodemokratike procesin dhe kërkuan rritjen e saj në 50%.

Lëvizja Për Universitetin është krijuar për të kundërshtuar ligjin famëkeq për Arsimin e Lartë. Nëse duam që këto votime të quhen zgjedhje, duhet që pesha e votës studentore të llogaritet 50% e totalit të votave për dekanë dhe rektor, si dhe përfaqësuesit e studentëve të përbëjnë gjysmën e senatit të UT”, u shpreh Emiljando Kita për Citizens Channel.

Emiljando Kita, student dhe aktivist i Lëvizjes Për Universitetin

Deri kur universiteti t’u kthehet universitareve ne do jemi në rrugë, fakultete e auditore duke protestuar”, shtoi Kita.

Edhe Sidorela Vatnikaj shprehet se ndjehet e papërfaqësuar, duke e konsideruar peshën 10% si përfaqësim joserioz.

Për ne, pesha 10% e votës tonë është e papërfillshme, ne nuk ndihemi të përfaqësuar, ndaj në vazhdim sigurisht që do të vazhdojmë të kërkojmë edhe rritjen e peshës se votës per zgjedhjen e strukturave drejtuese ne universitet, në një masë që do të siguronte përfaqësim të qenësishëm”, përfundoi ajo.

 

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu