Shtatë ditë më parë euro shënoi një minimum historik, duke zbritur në 110.73 lekë.

Këtë javë pas përfundimit të zgjedhjeve euro ka nisur rimëkëmbjen e shpejtë. Sot, euro u këmbye me 113.43 lekë, duke shënuar një rritje me 1.54 lekë krahasuar me ditën e premte. 

Sipas ekspertëve, rënia është ndikuar nga zgjedhjet lokale pasi futja e parave nga kandidatët në fushatë zgjedhore ka zhvlerësuar euron, po ashtu ata përmendin edhe ndikimin e parave informale.

Sipas të dhënave zyrtare nga Banka e Shqipërisë, monedha euro është këmbyer mesatarisht me 123.31 lekë gjatë fushatës elektorale në zgjedhjet e 2021.

Grafiku i euros gjate zgjedhjeve te 25 prill 2021

Zgjedhjet u mbajtën në datën 25 prill, teksa minimumin euro e ka arritur në datat 7-11 prill 2021, ku është këmbyer me 122,97 lekë.

Gjatë fushatës zgjedhore për zgjedhjet vendore të 2019, një euro u këmbye mesatarisht me 122,65 lekë. Minimumi arriti deri në 121.64 lekë.

Grafiku per kembimin e euores gjate fushates zgjedhore te 2019

 

Një zgjedhjet e 2017, për një muaj fushatë euro është këmbyer mesatarisht me 132,22 lekë. Zgjedhjet parlamentare të vitit 2017 në Shqipëri u mbajtën në 25 qershor.

Grafiku per kembimin e euros ne zgjedhjet parlamentare te 2017

Eksperti i ekonomisë Klajdi Bregu, u shpreh se rritja e menjëhershme e euros pas zgjedhjeve, ka disa faktorë që ndikojnë, ku përmend se një fenomen i tillë ka ndodhur gjithmonë në prag të zgjedhjeve.  

“Para zgjedhjeve mund të kemi pasur shumë nga ata që prisnin rënien e euros dhe mund të kenë shitur euro me qëllim që ta blinin më lirë pas zgjedhjeve”, u shpreh Bregu për Citizens Channel.

Ai thotë se nëse shihet historia e këmbimit të euros në katër zgjedhjet e fundit, euro ka pasur rënie gjatë fushatës zgjedhore, sipas shpenzimeve të partive politike.

“Kjo mund të këtë bindur tregtarët dhe përdoruesit e euros që e njëjta gjë do të ndodhte edhe në zgjedhjet e vitit 2023. Pasi kjo pritshmëri u realizua dhe euro arriti një nivel rekord të ulët kundrejt lekut shumë nga këta tregtarë mund ta kenë parë si mundësi ta blinin euron me çmim të lirë gjë e cila rriti kërkesën menjëherë dhe si rrjedhojë edhe kursin e këmbimit”, sqaron Bregu. 

Ai rendit një tjetër mundësi si shkaktar i fenomenit të rënies së euros, ku thotë se para zgjedhjeve pati një kërkesë të madhe për lekë “të cilat u përdorën për fushatë për të blerë votat”.

“Tani që zgjedhjet mbaruan ndoshta një pjesë e lekëve të pashpenzuara në fushatë mund të jenë konvertuar sërisht në euro gjë që ka sjellë rritje të kërkesës për euro dhe si rrjedhojë edhe rritjen e kursit të këmbimit” , tha Bregu.

Ndërsa një mundësi e tretë që ai liston është, fakti që pas zgjedhjeve ka rënë kërkesa për lek sepse ajo pjesë e tregut që konvertoi eurot në lek për qëllime elektorale nuk është më. 

“Pra me rënien e kërkesës për lek, apo uljen e ofertës së euros në treg, erdhi edhe rritja e euros. Me shumë gjasa të treja këto arsye, dhe patjetër arsye të tjera, kanë ndikuar në tregun paszgjedhor të euros”, thotë Bregu.

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu