Shtëpia e Bashkim Lamit nga fshati Herraj në Zall-Herr është vetëm pak metra larg guroreve. Ai ndan shqetësimin e zhumës dhe ndotjes thuajse çdo ditë të javës.

Gjashtë ditë të javës, urdhëro, a dëgjohet ajo atje? Unë vetëm po të fus pambuk në vesh. Jemi jashtëzakonisht shumë të stresuar”, – pohon Lami për Citizens Channel.

Ai tregon se çdo gjë e ka mbuluar pluhuri, ndërsa shpërthimet me mina janë proces i zakonshëm pune. “Më ka ardhur guri te shtëpia. I bëjnë minat të pakontrolluara”, – shton Bashkimi.

Në njësinë administrative Zall-Herr operojnë katër gurore, “IN CO Sh.p.k”, “Lim – Em Sh.p.K”, “Tirana inerte” dhe “Alba beton”. Ato janë kthyer në shqetësim për banorët, pasi shkaktojnë ndotje të lartë, ndërkohë që mungon infrastruktura rrugore.

Distanca e guroreve nga Banesat

Nisur nga këto kushte, dhjetëra banorë nga fshatrat Zall-Herr, Pinar, Prisë e Vogël dhe Herraj u organizuan dje në protestë.

Kryetarët e fshatrave Herraj dhe Priskë e vogël i janë drejtuar me një kërkesë njësisë administrative Zall-Herr që të ndërhyjë tek Autoriti Rrugor Shqiptar dhe të garantojë asfaltimin e aksit rrugor 3.5 kilometra si dhe kanë cilësuar se jetesa u është pamundësuar si pasojë e ndotjes dhe pluhrave. Këtë kërkesë e kanë nënshkruar 52 banorë të këtyre dy fshtrave.

Ne kemi shqetësimin më të madh nga gurore, pluhurin edhe rruga. 3500 metra rrugë është bërë e pakalueshme nga lëvizja e kamionëve e tonazhit të rëndë”, – thotë për Citizens Channel Ylli Neli, banor i Zall-Herrit e njëkohësisht pjesëmarrës në protestë.

80-vjeçari Rexhep Hoxha, një tjetër banor i kësaj zone, mori pjesë në protestë dhe u shpreh se është shumë i pakënaqur nga mënyra e qeverisjes. “Unë e kam thënë edhe atje në protestë, i bëj thirrje Edi Ramës të na shohë me syrin e njeriut, jo me syrin e kafshës”, – shprehet Hoxha.

Të gjithë këtë univers që e ka falur zoti, e kanë kthyer në biznes, biznes armiqësor dua të them unë. Të punojnë ata të punojnë me kushte normale, mos të ndotin ambientin”, – vijon ai. “A e thithim ne këtë ajër? Çfarë nuk ka këtu, çfarë të të shkojë mendja për më keq, i ke këtu, – përfundon ai.  

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu