Artan Fuga Burimi: Facebook

Në një postim në ditën e sotme në rrjetin social “Facebook”,  Akademiku Artan Fuga u shprehu sot disa nga qëndrimet e tij në lidhje me arsimin e lartë duke theksuar se Ministria e Arsimit nuk ka pse të pret që studentët të paraqesin kërkesat e tyre me anë të një delegacioni, kjo është një gjë, kurse nga ana tjetër nëse mendon se vërtet studentët kanë të drejtë, atëhere të nisi marrjen e masave rrënjësore për të dalë nga kjo krizë e arsimit të lartë.

Më poshtë ai ka renditur 4 kërkesa të cilat i cilëson si urgjente për t’u realizuar.

  1. Të shkarkohen të gjithë antarët e bordeve të administrimit të universiteteve. Duke i pezulluar ato borde derisa të ndryshohet mekanizmi i menaxhimit të universiteteve.

Në një postim tjetër në Facebook një ditë më parë Fuga thotë se është totalisht kundër bordeve aktuale të administrimit të universiteteve.

Ai shprehet se anëtarët e këtyre bordeve janë ose nëpunës të Ministrisë së Arsimit ose të agjencive të saj ose figura të caktuara politike të pushtetit vendos ose lokal.

Ky është konflikt interesi shprehet Fuga sepse një pjestar i bordit të universitetit nuk mund të jetë në të njëjtën kohë edhe nëpunës i Ministrisë së Arsimit. Pikërisht kjo lidhje e cënon “autonominë” e universiteteve.

Fuga shkon më tej duke u shprehur se as në kohën e Enver Hoxhës nuk ndodhnin të tilla gjëra.

Dhe argumenti i përdorur nga shteti se ata ndodhen nëpër borde për tëkontrrolluar paratë publike, sipas Fugës nuk ka asnjë vlerë sepse shteti ka agjencitë e veta të posaçme për të kontrrolluar fondet publike.

  1. Të pranohet abrogimi ose nevoja për amendime shumë të thella të ligjit për arsimin e lartë.
  2. Të krijohet një këshill emergjence me aprovimin e studentëve për të realizuar të gjitha ndryshimet rrënjësore në modelin e universiteteve shqiptare.
  3. Pagesat me këste derisa të vendosen tarifat e reja që të jenë të drejta dhe jo grabitqare!

Citizens Channel /f.s/

 

Raporto

Leave a Reply