Akulli i detit i përgjigjet ndryshimeve të erës dhe rrymave të oqeanit; ndonjëherë janë me origjinë qindra kilometra larg. Burimi: NASA/Nathan Kutz

Mbulesa e akullit të detit në Antarktidë u tkurr shpejt në një rekord të ulët në fund të vitit 2016 dhe ka mbetur shumë nën mesataren. Por çfarë fshihet pas kësaj shkrirjeje dramatike dhe mbulimi të ulët të akullit që nga ajo kohë?

Dy artikujt tanë të publikuar më parë këtë muaj sugjerojnë se një kombinim i ndryshueshmërisë natyrore në atmosferë dhe oqean duhet të fajësohen, megjithëse ndryshimet klimatike të nxitura nga njeriu mund të luajnë gjithashtu një rol.

Çfarë ndodhi me akullin e detit Antarktik në 2016?

Akulli i detit Antarktik është uji i detit i ngrirë, zakonisht më pak se disa metra i trashë. Është i ndryshëm nga katet e akullit, të cilat formohen nga akullnajat, notojnë në det dhe janë deri në një kilometër të trashë.

Mbulesa e akullit të detit në Antarktidë është vendimtare për klimën globale dhe ekosistemet detare dhe satelitët e kanë monitoruar që nga fundi i viteve 1970. Në kontrast me Arktikun, akulli i detit rreth Antarktidës po zgjerohet ngadalë (shih figurën më poshtë).

Megjithatë, në fund të vitit 2016, akulli i detit Antarktik u shkri në mënyrë dramatike dhe shpejt, duke arritur një rekord të ulët. Kjo kërkonte interesin e shkencëtarëve të klimës sepse ndryshime të tilla të mëdha, të papritura dhe të shpejta janë të rralla. Mbulimi i akullit të detit është ende shumë më poshtë mesatares tani.

Ne donim të dinim se çfarë e shkaktoi këtë rënie të paparë të akullit të detit Antarktik dhe çfarë ndryshimesh në sistem i kanë mbështetur këto rënie. Dëshirojmë gjithashtu të dimë nëse kjo ishte një zhvendosje e përkohshme ose fillimi i një rënie afatgjatë, siç parashikohet nga modelet e klimës. Së fundmi, donim të dinim nëse ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu kontribuan në këto rekorde të ulëta.

Gjuetia për të dhëna

Mbulesa e akullit të detit rreth Antarktisë ndryshon shumë nga një vit apo dekadë në tjetrën. Në të vërtetë, mbulimi i akullit të detit Antarktik kishte arritur një rekord të lartë në vitin 2014.

Sipërfaqja Antarktidës dhe detit Arktik nga Janari i 1979 deri në Maj të 2018.
Linjat e holla janë mesataret mujore dhe paraqesin variablitetin në periudha të shkurtra kohore. Linjat e trasha janë mesataret 11-mujore.
Burimi: Bureau of Meteorology

Kjo dha një të dhënë. Meqenëse mbulimi i akullit të detit varion nga viti në vit dhe nga dekada në dekadë, kjo mund të maskojë shkrirjen afatgjatë të akullit të detit për shkak të ngrohjes antropogjene.

E dhëna tjetër ishte në shënime të thyer larg nga Antarktida. Në pranverën e vitit 2016, temperaturat e sipërfaqes së detit dhe reshjet në oqeanin Indian tropikale lindore ishin në nivele rekord. Kjo ishte në shoqërim me një ngjarje të fuqishme negative të Oqeanit Indian Dipole (IOD), i cili solli ujërat më të ngrohta në veriperëndim të Australisë.

Ndërkohë që ngjarjet e IOD-it ndikojnë në reshjet e Australisë juglindore, kemi gjetur (duke përdorur analiza statistikore dhe eksperimente të modelit klimatik) se ai promovonte një model në erërat mbi Oqeanin Jugor, që ishte veçanërisht i favorshëm për të ulur akullin e detit.

Këto erëra sipërfaqësore që frynë nga veriu jo vetëm që e shtynë akullin e detit drejt kontinentit të Antarktidës, ata ishin gjithashtu më të ngrohtë, duke ndihmuar në shkrirjen e akullit të detit.

Këto erëra veriore përputheshin pothuajse në mënyrë të përkryer me rajonet kryesore ku akulli i detit ra.

 

Qarkullimi atmosferik dhe përqendrimi detar nga shtatori deri në tetor të 2016. Figura në fillim tregon anomalitë në shtator dhe tetor në pjesën e poshtme të atmosferës; hijet e kuqe tregojnë ngrohtësinë, lëvizjet e ajrit veriore, dhe hijet blu përfaqësojnë lëvizjet e ajrit jugore.
Figura e mëposhtme tregon zonat ku ka reduktim të akullit në det.

Megjithëse studimet e mëparshme kishin lidhur këtë model të erës me rënien e akullit në det, studimet tona janë të parat që argumentojnë për rolin mbizotërues të Oqeanit Indian të lindjes tropikale në ngasjen e tij.

Por ky nuk ishte i vetmi faktor.

Më vonë në vitin 2016 erërat tipike perëndimore që rrethojnë Antarktikën dobësoheshin për të regjistruar nivele të ulëta. Kjo shkaktoi që sipërfaqja e oqeanit të ngrohej, duke nxitur më pak mbulimin e detit me akull.

Erërat më të dobëta filluan në krye të atmosferës mbi Antarktik, në rajonin e njohur si vorbull polare stratosferike. Ne mendojmë se kjo dukuri e vazhdueshme e ndikimeve tropikale dhe pastaj stratosferike ka kontribuar në rënien e rekordeve në vitin 2016.

Të mbledhura së bashku, provat që ne paraqesim mbështesin idenë se rënia e shpejtë e akullit në detin Antarktik në fund të vitit 2016 ishte kryesisht për shkak të ndryshueshmërisë natyrore të klimës.

Gjendja aktuale e akullit të detit Antarktik

Që atëherë, akulli i detit ka mbetur kryesisht më poshtë mesatares në lidhje me temperaturat e larta të oqeanit të sipërm rreth Antarktidës.

Ne argumentojnë se këto janë produkt i erërave më të forta se ato normale në perëndim gjatë 15 viteve të fundit rreth Antarktidës, të shtyrë përsëri nga tropikët. Këto shtresa të forta të fuqishme nxorrën një përgjigje në oqean, me ujë të ngrohtë nënujor duke lëvizur drejt sipërfaqes me kalimin e kohës.

Kombinimi i temperaturave sipërfaqësore të detit tropikal dhe erërat e dobëta të perëndimit në vitin 2016 ngrohnin të gjithë 600m e sipërm të ujit në shumicën e rajoneve të Oqeanit Jugor rreth Antarktidës. Këto temperatura të ngrohta të oqeanit kanë mbajtur shkallën e reduktuar të akullit të detit.

Shtrirja e akullit në detin Antarktik është duke shënuar një rekord të ulët për Vitin e Ri. Ai sugjeron se rënia e shpejtë fillestare e parë në fund të vitit 2016 nuk ishte një ngjarje e izoluar dhe, kur kombinohej me ngrohjen në një hark kohor prej 10 vitesh të Oqeanit Jugor të Jugut, mund të nënkuptonte akullin e detit të pakësuar për pak kohë.

Ne argumentojmë atë që po shohim deri më tani dhe që mund të kuptohet në aspektin e ndryshueshmërisë natyrore të mbivendosur në një sinjal të ngrohjes afatgjatë të nxitur nga njeriu.

Kjo ndodh për shkak se të dhënat e reshjeve dhe temperaturës së oqeanit të shikuara në oqeanin Indian tropikal që çuan në rënien fillestare të akullit të detit në vitin 2016 ka gjasa të ketë një kontribut të ndryshimeve klimatike.

Kjo ngrohje dhe rimëkëmbja e vrimës së ozonit në Antarktik mund të ndikojnë gjithashtu në modelet e erës sipërfaqësore gjatë dekadave të ardhshme.

Këto ndryshime mund të nxisin efektet e ndryshimeve klimatike që po fillojnë të shfaqen në rajonin e Antarktidës. Sidoqoftë të dhënat e kufizuara të të dhënave dhe ndryshueshmëria e madhe tregojnë se është ende herët të thuhet.

Kjo ndodh për shkak se të dhënat e reshjeve dhe temperaturës së oqeanit të shikuara në oqeanin Indian tropikal që çuan në rënien fillestare të akullit të detit në vitin 2016 ka gjasa të ketë një kontribut të ndryshimeve klimatike.

 

Burimi: The Conversation

Citizens Channel / E.K

 

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu