Shqipëria ka shënuar përkeqësim të treguesve demokratik dhe luftës kundër korrupsionit në dy raportet të publikuara së fundmi nga “Transparency International” dhe revista britanike “The Economist”.

Indeksi i Demokracisë nga “The Economist”

Shqipëria renditet e 79-a mes 167 shteteve të vëzhguara nga Departamenti i Inteligjencës së “The Economist”, duke zbritur me tre vende nga viti i shkuar. Vendi ynë është mes 22 si Senegali, Bangladeshi dhe Sierra Leone, të klasifikuara në indeks si shtete nën një regjim hibrid.

“Regjim Hibrid –  Është një lloj i regjimit politik miks që ngrihet mbi bazat e autoritarizmit si rezultat i një tranzicioni jo të plotë drejt demokracisë. Regjimet hibride kombinojnë tipare autokratike me ato demokratike, ato mundet që njëkohësisht të ushtrojnë represion plotik dhe zgjedhje demokratike. Regjimet hibride janë karakteristikë e vendet e pasura në burime nëntokësore. Këto regjime janë të qëndrueshëm dhe ndryshohen me vështirësi.”

Në indeksin e vlerësimit Shqipëria ka një vlerësim mesatar prej 5.89 në një shkallë nga një në 10 ku maten këto kritere:

  • Procesi elektoral dhe pluralizmi – 7.00 pikë
  • Funksionimi i qeverisë – 5.36 pikë
  • Pjesëmarrja në politikë – 4.44 pikë
  • Kultura politike – 5.00 pikë
  • Të drejtat civile – 7.65 pikë

Krahasuar me vendet e rajonit, Shqipëria është vlerësuar më keq se Serbia dhe Maqedonia e Veriut, dukë lënë pas Malin e Zi dhe Bosnjën.

Harta e Indeksit të Demokracisë 2019

Kliko këtu për të lexuar raportin e plotë.

Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit nga Transparency International

Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit rendit 180 shtete sipas nivelit të korrupsionit në sektorin publik të perceptuar nga ekspertët dhe personat e angazhuar në biznes.

Në raportin e këtij viti Shqipëria renditet në vendin e 106, duke shënuar një rënie prej 7 vendesh krahasuar me vitin e kaluar.

Vendi ynë renditet i fundit në rajon me të njëjtat pikë si Maqedonia e Veriut (106), ndërsa Kosova dhe Bosnja (101), Serbia (91). Mali i Zi është i vetmi vend që ka shënuar përmirësim duke u renditur në vendin e 66-të.

Nga vendet e rajonit të Ballkanit, vetëm Mali i Zi ka shënuar përmirësim duke u ngjitur në vendin e 66-të, nga vendi i 67 që ishte një vit më parë.

Harta e plotë e Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit

 

 

Kliko këtu për të lexuar raportin e plotë.

*Citizens Channel /l.k./

 

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu