Donald Trump gjate fjalimit ne Shtepine e Bardhe \ Foto nga Xinhua/REX/Shutterstock

The Guardian

Donald Trump ka lëshuar një “lumë” keqinformimi në një fjalim të Shtëpisë së Bardhë ku u përpoq të minonte legjitimitetin e zgjedhjeve në SHBA.

Nga një pretendim në tjetrin, ku nuk kishte asnjë bazë në fakte, duke përfshirë pretendimet se zyrtarët e zgjedhjeve në Pensilvani dhe Detroit u përpoqën të ndalonin vëzhguesit e zgjedhjeve nga qendrat e votimit. Presidenti u largua pa marrë pyetje.

Ja çfarë pretendoi presidenti dhe çfarë është në të vërtetë e vërtetë:

  1. “Kemi kaq shumë prova”

Trump: “Ne jemi duke dëgjuar histori që janë histori tmerri… Ne mendojmë se do të ketë shumë çështje gjyqësore sepse kemi kaq shumë fakte dhe kaq shumë prova.”

Faktet: Trump nuk ka dhënë asnjë provë të problemeve sistematike në votim ose numërim. Në fakt, procesi i numërimit të votave në të gjithë vendin ka ecur normalisht për pjesën më të madhe të shteteve, madje edhe në pikun e pandemisë së koronavirusit.

2. “Pensilvania”

Trump: “Në Pensilvani partizanët demokratë kanë lejuar që fletët e votimit të merren tre ditë pas zgjedhjeve, ne mendojmë shumë më tepër se kaq, madje ata janë duke i numëruar ato pa asnjë shenjë identifikimi”.

Faktet: Gjykata Supreme e Shtetit, jo “demokratët partizanë”, urdhëroi që fletët e votimit e plotësuara para fundit të ditës së zgjedhjeve mund të merreshin deri në tre ditë më vonë dhe të numëroheshin. Një numër shtetesh të tjera kanë marrë në konsideratë edhe fletët e votimit shtesë të dërguara me postë.

Trump: “Demokratët e Pensilvanisë kanë shkuar në gjykatën supreme të shtetit për të provuar dhe ndaluar vëzhguesit tanë të zgjedhjeve … Ata nuk duan askënd atje. Ata nuk duan që askush t’i shikojë ndërsa po numërojnë fletët e votimit. ”

Faktet: Kjo është e pavërtetë. Presidenti po e keqinterpreton çështjen gjyqësore. Askush nuk u përpoq të ndalonte vëzhguesit e sondazheve që përfaqësonin secilën palë dhe demokratët nuk u përpoqën të ndalonin përfaqësuesit republikanë që të ishin në gjendje të vëzhgonin procesin.

Çështja kryesore ishte sesa afër mund të lejoheshin vëzhguesit që përfaqësojnë partitë të afroheshin me punonjësit të cilët po numëronin fletëvotimet me postë. Fushata Trump ngriti padi për të lejuar vëzhguesit të afroheshin më shumë sesa udhëzimet e lejuara. Një gjykatë vendosi në favor të kësaj kërkese.

 

Miçigani

Trump: “Përfaqësuesve të fushatës sonë i është mohuar hyrja për të vëzhguar çdo numërim në Detroit.”

Faktet: Kjo është e pavërtetë. Votimet me postë u numëruan në një qendër kongresi në qendër të qytetit ku u ngritën 134 borde numërimi. Secilës palë i ishte lejuar nga një vëzhgues i sondazhit për bord, tha nëpunësja e qytetit, Janice Winfrey. Ajo nuk ishte në dijeni të heqjes së vëzhguesve republikanë, por vuri në dukje se disa kishin qenë “shumë agresivë, duke u përpjekur të frikësonin punonjësit e votimeve dhe numëruesit”.

Mark Brewer, ish-kryetar i partisë Demokratike të Miçiganit, tha se ai ishte brenda qendrës së kongresit dhe hyrja u ndërpre për disa njerëz nga të dy palët në një moment për shkak të kufizimeve të kapacitetit në lidhje me pandeminë.

Xhorxhia

Trump: “Aparati zgjedhor në Xhorxhia drejtohet nga demokratët.”

Faktet: E rremë. Zgjedhjet e shtetit mbikëqyren nga një republikan – sekretari i shtetit, Brad Raffensperger.

Trump: “Rrethi i 11-të vendosi që në Xhorxhia votat vlejnë vetëm brenda ditës së zgjedhjeve. Dhe votat po vijnë edhe pas ditës së zgjedhjeve. ”

Faktet: Megjithëse gjykata vendosi që votimi duhet të mbyllet në orën 19:00 të ditës së zgjedhjeve, një përjashtim u bë për fletët e votimit që vinin nga forcat ushtarake amerikane që shërbejnë jashtë vendit . Ato mund të merren deri në orën 5 të premten dhe të numërohen. Zyrtarët e zgjedhjeve në Xhorxhia janë ende duke numëruar votat, por ato janë vota që janë marrë në mënyrë të ligjshme.

Legjitimiteti i votave

Trump: “Nëse numëron votat ligjore, unë fitoj lehtësisht. Nëse numëroni votat e paligjshme, ata mund të përpiqen të na vjedhin zgjedhjet. ”

Faktet: Kjo është e pabazë. As ndihmësit e fushatës së Trump dhe as zyrtarët e zgjedhjeve nuk kanë identifikuar një numër të konsiderueshëm të votave “të paligjshme”, aq më pak numrat e mëdhenj që do të duheshin për të kthyer një fitore të lehtë nga Trump. Ai shpesh flet sikur votimi përmes postës është i paligjshëm. Por kjo është bërë në përputhje me rregullat shtetërore të votimit, në disa raste të adaptuara nga zyrtarët për të ndihmuar votuesit të kalojnë pandeminë në mënyrë të sigurt.

 

Trump: “Ne po fitonim të gjitha vendet kyçe, me shumicë votash”.

Faktet: Ndryshimi i fatit për të cilin ai flet shpjegohet nga natyra e numërimit të votave në shtete – jo nga ndonjë rritje e papritur e keqpërdorimit.

Shpesh, qytetet e mëdha janë më të ngadalta për të raportuar numrat, dhe ato vota të qyteteve të mëdha priren të anojnë nga demokratët. Po kështu, shtetet tentojnë të numërojnë fletëvotimet me postë në fund të procesit. Kjo pjesë e votave ka tentuar të favorizojë Biden, sepse Trump u kishte thënë mbështetësve të tij që të shmangnin votimin me postë, dhe të votonin personalisht ose herët, ose në ditën e zgjedhjeve. Kjo shpjegon pse Trump kryesoi natën e zgjedhjeve në Pensilvani, Miçigan, dhe Xhorxhia, ndër shtetet më në lojë, pastaj pa avantazhin e tij të ulej nga e mërkura e më tej.

Lexoni artikullin e plotë : https://www.theguardian.com/us-news/2020/nov/06/donald-trumps-speech-all-the-false-claims?fbclid=IwAR2YIU-lCFqvfyuG-jxr2Webr1OKZU0546ptFajLkQicMtGxTxngF8M0MeU

Raporto

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu